Svijet     | 11.12.2019. 10:43 |

Suu Kyi brani vojsku Mijanmar od optužbi za genocid

FENA Internet

DEN HAAG, 11. decembra (FENA) – Bivša prodemokratska ikona Aung San Suu Kyi u srijedu je zauzela središnje mjesto na ročištu u najvišem sudu UN-a, braneći oružane snage svoje zemlje od optužbi za genocid tokom njihove kampanje protiv mijanmarskog muslimanskog manjinskog naroda Rohinja.

Zastupajući Mijanmar kao ministrica vanjskih poslova pred Međunarodnim sudom pravde, Suu Kyi će predvoditi odbranu svoje zemlje od optužbi protiv oružanih snaga zbog njihove kampanje u augustu 2017. protiv manjinskih Rohinja, koja je pokrenuta kao odgovor na pobunjenički napad.

Više od 700.000 Rohinja otišlo je u susjedni Bangladeš bježeći pred  kampanjom etničkog čišćenja koja je uključivala masovna silovanja, ubistva i paljenja kuća.

Tokom današnjeg ročišta, za koje se očekuje da će trajati oko tri sata, Suu Kyi će braniti iste oružane snage koje su je držale u kućnom pritvoru skoro 15 godina. Njoj je u 1991. godini u  odsustvu dodijeljena Nobelova nagrada za mir zbog  zalaganja za demokratiju i ljudska prava u Mijanmaru, kojim je tada vladala vojna hunta.

Pravni tim Gambije – koja je podnijela tužbu sudu u ime 57-člane Organizacije islamske saradnje – zatražio je od Međunarodnog suda u Den Haagu da poduzme „sve mjere u okviru svojih ovlasti da spriječi akte koji prerastaju u zločin genocida“ u Mijanmaru.

Jučer je gambijski ministar pravde  Aboubacarr Tambadou zatražio od suda da „poruči Mijanmaru da zaustavi ubistva, spriječi  barbarske akte koji još šokiraju našu kolektivnu savjest, da prekine ovaj genocid nad vlastitim narodom“.

Planirano je da se trodnevno ročište okonča u četvrtak, prenosi Asociated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Guterres uzneniren vijestima o zračnim napadima u Mijanmaru

Njemačka ispunila cilj NATO saveza da potroši dva posto bruto domaćeg proizvoda na odbranu

Ashtiani: Iran neće postavljati ograničenja kada brani svoje interese i narod

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!