Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje

Predrag Kojović: Sljedeće PISA testiranje zavisi od Predsjedništva BiH

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputio je pitanje Predsjedništvu BiH kada će donijeti odluku koja bi omogućila da se Bosna i Hercegovina uključi u naredni ciklus PISA-e 2021. godine.

„PISA testiranje pokazalo je nizak nivo znanja bosanskohercegovačkih 15-godišnjaka. Odgovoran je loš obrazovni sistem. On u BiH nije jedinstven, ali je jednako nefunkcionalan. Dobili smo preporuke šta trebamo uraditi kako bismo popravili stanje. Dokaz da li smo išta na tom putu uradili bit će naredna PISA testiranja, a sljedeće je 2021. godine. Da bi BiH mogla učestvovati, potrebna je odluka Predsjedništva BiH. Teško je vjerovati da će se neko ozbiljno posvetiti provođenju PISA preporuka ako njegov rad ne bude evaluiran i ne bude imao jasne pokazatelje učinka. Obrazovanje će, u najboljem slučaju, ostati nekvalitetno kao i sada ili još dublje propadati.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.