Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 12:00 |

Ramić: Negacija genocida je 'ovjerena' Nobelovom nagradom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Švedska akademija nagrađivanjem negatora genocida Petera Handkea podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi - smatra direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić, osuđujući dodjelu Nobelove nagrade za književnost 2019. Peteru Handkeu.

-To je kao da se Nobelova nagrada daje nekome ko negira holokaust. Holokaust nije počeo u plinskim komorama. Počeo je riječima. A riječi Švedske akademije opominju na novi genocid. Pridružujemo se glasu protesta civiliziranog svijeta protiv necivilizirane odluke Švedske akademije. Još jednom svijetu kažemo istinu o genocidu i istinu o međunarodnoj agresiji počinjenoj protiv države BiH od strane Srbije i Hrvatske - navodi Ramić u izjavi. 

On smatra da je negacija genocida, odnosno negacija države BiH "ovjerena Nobelovom nagradom". To je još jedan, kako je kazao, udarac od takozvanog civilizovanog svijeta na žrtve najvećeg zločina u Evropi poslije holokausta, genocida u Srebrenici.

-Dodjela Nobelove nagrade negatoru genocida i simpatizeru velokonacinalističke srpske politike, ideje i prakse, oličene u optuženom ratnom zločincu Slobodanu Miloševiću, dokumentirano je svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu Švedske akademije. Radi se o sadašnjoj moralnoj nakaznosti nekada prestižne institucije - stav je Ramića. 

Ističe kako je dati Nobelovu nagradu negatoru genocida i simpatizeru ekstremizma,dosad najveći udar na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, UN i internacionalne sudove, međunarodni pravni poredak. Posebno je to udar na žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i za žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

Zauvijek uništivši svoju reputaciju, kako je ocijenio Ramić, Švedska akademija "ide kraju sebe kao moralne institucije". Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, kako upozorava, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu, koji pokušavaju revidirati historiju u ime ekstremizma, pripadaju "historijskom neljudskom otpadu protiv koga se na žalost i danas još više trebamo boriti".

-Pozivamo na buđenje u poremećenom svijetu koji razara ljudski duh i svijest, ostavljajući ljude u konstantnom strahu, gdje neljudi vladaju i laž proglašavaju istinom, zločin smatraju dobrom. Nobelova nagrada Peteru Handkeu nas budi, da vidimo stvari kakve su, da postanemo svjesni položaja u kojem se nalazimo, da tražimo putove izlaza, da u tome budemo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni. I poruka Švedskoj akademiji - Jeste ponizili žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na vašoj strani - poruka je direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Ministar Hurtić osudio napad na bošnjačke mladiće u Stocu, traži sankcije za napadače

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana