Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 10:45 |

Suljagić: Nagrada Handkeu je de facto kraj Nobelove nagrade za književnost

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO/STOKHOLM, 10. decembra (FENA) - Dodjela nagrade Handkeu nije ništa drugo do kanonizacija negiranja genocida - izjavio je za Fenu direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić, koji će biti jedan od učesnika protesta za danas najavljenih u centru Stockholma zbog odluke Švedske akademije nauka i umjetnosti da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

U Stockholm je na proteste otputovala i veća grupa građana BiH, među kojima i članice Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa.

- Švedska kraljevska akademija je donijela tu odluku iz samo jednog razloga: zato što je vjerovala da to može uraditi bez posljedica, jer je riječ o instituciji u kojoj je očigledno uvriježen stav da muslimani i islam ne pripadaju u Evropu. To je institucionalni ekstremizam identičan Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU). Međutim, zahvaljujući preživjelima, građanima BiH i našim prijateljima, cijela ova mučna afera se pretvorila u potpunu katastrofu ne samo za Akademiju, nego i za Švedsku - kazao je Suljagić. 

Naglasio je da je ovo de facto kraj Nobelove nagrade za književnost.

- Bit ću na protestima i zajedno sa grupom majki, supruga, sestara i djece ubijenih u Srebrenici reći da nas nikad neće ušutkati. Ovo je napad na našu istoriju, napad na naše iskustvo i napad na naše pravo na postojanje - dodao je Suljagić. 

Večerašnja ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Štokholmu već je zasjenjena brojnim reakcijama iz cijelog svijeta zbog odluke da Nobelova nagrada za književnost pripadne austrijskom piscu Peteru Handkeu. Između ostalog, spočitava mu se negiranje genocida u Srebrenici te glorificiranje Slobodana Miloševića.

Ceremoniju će obilježiti i protesti koje će u centru tog grada organizirati brojna udruženja žrtava iz BiH te bh. građani.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hiljade ljudi na protestu u Poljskoj protiv medijske reforme i zatvaranja bivših ministara

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

U Beogradu veliki protest 'Srbija protiv nasilja', građani blokirali most 'Gazela'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'