Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 11:03 |

Arhitektura za vrijeme austrougarske uprave na mostarskom Filozofskom fakultetu

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 10. prosinca (FENA) - Izložba "Arhitektura u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave" otvorena je u utorak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM), u sklopu obilježavanja "Dana arhiva i arhivske djelatnosti u BiH".

Odabrani izlošci prikazuju nacrte objekata svih vjerskih zajednica u BiH, državnih i upravnih zgrada, te nekih gospodarskih objekata sagrađenih ili rekonstruiranih u vrijeme austrougarske uprave.

Izložbu je otvorio zamjenik ravnatelja Arhiva BiH Šimun Novaković kazavši kako je ona koncipirana na nekoliko različitih načina te kako posjeduje raznovrsnosti u smislu objekata, ali i raznovrsnosti kultura naroda koji žive u BiH.

Novaković je podsjetio kako Arhiv BiH i Filozofski fakultet u Mostaru od 2015. godine imaju potpisan sporazum o suradnji, u sklopu čije je provedbe Arhiv BiH i proteklih godina postavljao izložbe na Filozofskom fakultetu.

- Arhiv BiH pokušava raznovrsnošću svoga gradiva, pa i kroz ove izložbe, afirmirati, odnosno ponuditi studentima i profesorima na istraživanje što Arhiv sve posjeduje. Upravo je namjera potpisivanja Sporazuma o suradnji bila da približimo Filozofski fakultet kao znanstveno istraživačku instituciju i Arhiv BiH kao izlog gdje se može istraživati cijelo bogatstvo u BiH i svih njenih naroda - kazao je Novaković.

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta SUM-a Marko Odak također je podsjetio kako je izložba nastavak uspješne suradnje Arhiva BiH i Filozofskog fakulteta.

Odak se osvrnuo i na aktivnosti Filozofskog fakulteta, istaknuvši Strategiju razvoja SUM-a i Akcijski plan kao ključne dokumente, odnosno iskorake u podizanju kvalitete i veće zastupljeniji u društvenoj zajednici.

Izložba će biti otvorena sljedećih deset dana.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izložba fotografija arhitektonskih anomalija u Mostaru

Izložba "Štampa Arhiva BiH 1851-1945." otvorena u povodu Dana arhivske službe u BiH

Uspostavljena suradnja između Filozofskog fakulteta i Zavoda za odgoj i obrazovanje ŽZH i HBŽ

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo