Bosna i Hercegovina     | 09.12.2019. 16:46 |

Grad Goražde i općina Novo Goražde (RS) potpisali memorandum o saradnji

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9.decembra (FENA) - Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i načelnica općine Novo Goražde (RS) Mila Petković danas su potpisali Memorandum o saradnji na projektu u sektoru omladinskih politika.

Riječ je o još jednoj u nizu aktivnosti koje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope realizuju dvije lokalne zajednice, s ciljem unaprjeđenja tolerancije i suživota građana koji su podjeljeni entiteskom linijom te afirmacije pozitivnih vrijednosti lokalnih zajednica u BiH, s ciljem približavanja EU.

''Vijeće Evrope već duži vremenski period finansira projekte koji imaju za cilj pružanje podrške pomirenju i poboljšanju međuopštinske saradnje lokalnih zajednica podijeljenih entitetskom linijom. Danas smo potpisali memorandum koji predstavlja implementaciju jednog takvog projekta koji se odnosi na unaprijeđenje kvaliteta života djece predškolskog uzrasta. Pored saradnje dvije lokalne zajednice cilj je da se kupi potreban mobilijar za dječija igrališta kako bi se pospješila druženja djece i roditelja Goražda i Novog Goražda. Dosadašnja saradnja s Gradom Goraždem je na zavidnom nivou i nadam se da će tako i ostati '' - kazala je načelnica Novog Goražda Mila Petković.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović također je istakao dobru dosadašnju saradnju dvije lokalne zajednice.

“Projekat za koji smo danas potpisali memorandum nije posebno veliki ali šalje jednu lijepu poruku, pogotovo što ćemo uložiti sredstva u projekte za mlade i djecu i time omogućiti  širenje osjećaja tolerancije i razumijevanja među ljudima, bez obzira na vjersku, nacionalnu  ili drugu pripadnost. Nastavljamo dobru saradnju s općinom Novo Goražde i kroz veliki projekat izgradnje kolektora otpadnih voda s prečistačem na dionici Vitkovići-Goražde-Novo Goražde, koji realizujemo sa Svjetskom bankom i Vladom Češke, a u koji su uključeni i Općina Novo Goražde i HE Višegrad” - kazao je Ramović.

Dvije lokalne zajednice prethodno su uz podršku Vijeća Evrope zajedno realizirale i projekat ‘’Goraždanska štamparija  1519-1523’’.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Centri za kulturu Goražde i 'Ahmed Muradbegović' Gradačac potpisali memorandum o saradnji

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta