Kultura     | 09.12.2019. 15:42 |

'Napretkovi božićni dani' - Kulturni i sportski događaji u dane pred Božić

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - 'Napretkovi božićni dani' Hrvatskog kulturnog društva Napredak i ove godine posjetiocima nude kulturne i sportske sadržaje, a centralni događaj je Napretkov svečani božićni koncert najavljen za srijedu navečer, 18. decembra u Narodnom pozorištu Sarajevo.  

Voditeljica projekta 'Napretkov svečani božićni koncert' Vedrana Šimić obećala je na današnjoj konferenciji za medije zanimljiv program, uz sudjelovanje kvalitetnih umjetnika. Za taj tradicionalni koncert najavila je presjek iz tzv. bisera operne literature i božićne pjesme iz cijelog svijeta.

Predsjednica Udruge likovnih umjetnika Napredak Hiba Mustafić najavila je za ponedjeljak, 16. decembar 27. Likovno Annale, u Maloj galeriji Sv. Ante na Bistriku.

Do sredine januara naredne godine bit će izloženo 70 radova različitih tehnika, formata i motiva koje je uradilo 45 autora.

U sportskom dijelu programa bit će upriličen Napretkov malonogometni turnir pionira i seniora (subota i nedjelja 21. i 22. decembar), te međunarodni božićni teniski turnir (21. decembra).

Za nedjelju, 22. decembar planiran je tradicionalni međunarodni božićni turnir u šahu, na kojem je dosad sudjelovalo 1.600 šahista iz regije i šireg područja. Igra se po švicarskom sistemu, organizator je osigurao deset nagrada za najbolje plasirane, za pobjednika je rezerviran pehar, kao i specijalna nagrada za najuspješnijeg igrača Šahovskog kluba Napredak.   

Član Uprave HKD Napredak Mladen Rudež podsjetio je da su 'Napretkovi božićni dani' otvoreni 30. novembra 31. Memorijalnim pohodom na Bjelašnicu, u znak sjećanja na pogibiju sedam planinara 1962. godine.

Organizator je HPD 'Bjelašnica 1923' Sarajevo i PD 'Železničar' Beograd, a sudjelovalo je 56 planinara iz Srbije, Hrvatske i BiH. Tokom pohoda sudionike je pratila magla i vjetar, a vijence sa cvijećem položili su na sedmokutni obelisk, podignut u znak sjećanja na pogibiju sedam mladića 2. decembra 1962. godine.

Za 21. decembar planiran je noćni pohod planinara na Trebević, u povodu Božića.

Predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča istaknuo je humanitarni karakter manifestacije 'Napretkovi božićni dani' te podsjetio da će dio prihoda biti usmjeren u Fond 'Ivo Andrić/Vladimir Prelog' i namijenjen za stipendiranje studenata.                 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Napredak organizira Tečaj copywritinga i SEO copywritinga

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 25.03.2024. godine (ponedjeljak)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo