Svijet     | 09.12.2019. 08:32 |

Uoči sastanka Zelenskog i Putina, protesti u Kijevu

FENA Internet

KIJEV, 9. decembra (FENA)  - Oko 5.000 demonstranata u nedjelju je u Kijevu pozvalo ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da ne podlegne pritisku Moskve uoči sastanka na vrhu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o ukrajinskom sukobu, a koji počinje danas u Parizu.

Demonstranti  su se na poziv stranke bivšega predsjednika Petra Porošenka okupili u središtu ukrajinske prijestolnice na skupu organiziranom pod nazivom "Crvene linije za Zelenskog". Prisutni su bili i aktivisti krajnje desne stranke Svoboda. Mnogi među njima isticali su transparente na kojima je pisalo "Ne kapitulaciji" i "Ruski plin - konopac oko vrata".

"Bojim se rezultata ssmita. Od našeg predsjednika ne očekujem ništa dobro jer je slaba osoba (...) bojim se da prodaje interese države" , rekla je AFP-u Ana Gnjiljicka, 47-godišnja poljoprivrednica iz jugoistočne regije Zaporožje. 

Volodimir Zelenskij i Vladimir Putin sastaju se u ponedjeljak u Parizu. To je njihov prvi susret uz francusko-njemačko posredovanje, a cilj sastanka je oživjeti mirovne pregovore.

 

Reuters navodi kako se u nedjelju hiljade ljudi okupilo u centru Kijeva kako bi poslali poruku predsjedniku da Ukrajinci neće prihvatiti mirovni sporazum po cijenu nezavisnosti i suvereniteta zemlje.

"Ovdje smo jer mi nismo zadovoljni ... mir pod cijenu kapitulacije", rekla je na skupu Inna Sovsun, zastupnica opozicione stranke Golos (Glas).

 

„Ovdje smo da se glas iz Kijeva može čuti u Parizu. Putinu ne možemo dati nikakve ustupke dok posljednja stopa ukrajinske zemlje ne bude slobodna ", rekao je bivši predsjednik Petro Porošenko na skupu u nedjelju.

Predsjednik Volodimir Zelenskiy i Vladimir Putin sastaju se danas  u Parizu zajedno s francuskim i njemačkim čelnicima u ponovnom nastojanju da se okonča sukob ukrajinskih trupa i snaga podržanih od Rusije na istoku Ukrajine, u kojima je od 2014. godine ubijeno više od 13.000 ljudi.

Zelenskiy, koji je u aprilu osvojio pobjedu obećavajući mir, rekao je prethodne sedmice da će njegov prvi susret licem u lice s ruskim predsjednikom pružiti Kijevu šansu da riješi više od petogodišnjeg rata na Donbasu regija.

Ali mnogi Ukrajinci su zabrinuti zbog mogućeg kompromisa s Rusijom, koju vide kao agresora koji pokušava vratiti utjicaj Kremlja na bivšu sovjetsku republiku i uništiti težnju Ukrajine za bližim evropskim vezama.

Ukrajinska vlada želi se s Moskvom dogovoriti o održivom primirju u Donbasu, razmjeni svih zarobljenika i vremenskom okviru za povlačenje svih ilegalnih oružanih snaga iz regija koja su pod kontrolom separatista koje podržavaju Rusija.

Sastanak čelnika organiziran je nakon što su Ukrajina i separatisti povukli svoje vojne snage iz tri naselja u Donbasu - primjenjujući sporazume postignute između ruskih, ukrajinskih i separatističkih pregovarača u septembru.

Kijev je također obećao dodijeliti poseban status teritoriju koji kontroliraju pobunjenici i tamo će održati izbore.

Ovi planovi, koji se vide kao znak kapitulacije Kijeva, potaknuli su proteste u glavnom gradu Ukrajine.

Prema istraživanju javnog mnijenja o Ukrajincima, koje su proveli Demokratska inicijativa i Kijevski međunarodni institut za sociologiju od 4. do 19. novembra, 53,2% ispitanika je protiv posebnog statusa za Donbas, a 62,7% ne prihvaća amnestiju za one koji borba protiv ukrajinske vojske, prijenos Reuters.

Odnosi dviju zemalja urušili su se nakon bijega proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u Rusiju i aneksije poluotoka Krima od strane Rusije  2014. godine, što je potaknulo zapadne sankcije Rusiji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'