Svijet     | 07.12.2019. 15:57 |

SAD i Iran razmijenili zatvorenike u rijetkom činu saradnje

FENA Internet

WASHINGTON/ TEHERAN,  7. decembra (FENA) - Sjedinjene Države i Iran razmijenile su zatvorenike – Amerikanca kineskog porijekla zatočenog na tri godine pod od optužbom za špijuniranje za zatočenog Iranca – u subotu, u rijetkom činu saradnje između dva dugogodišnja neprijatelja čiji su se odnosi pogoršali otkako je Donald Trump postao američki predsjednik.

Trump je saopćio da se Amerikanac kineskog porijekla Xiyue Wang vraća u Sjedinjene Države. Iranski zvaničnik saopćio je da je Iranac Massoud Soleimani oslobođen iz pritvora u Sjedinjenim Državama.  

Švicarska je posredovala u razmjeni, a iranska državna novinska agencija IRNA javila je da je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif pozdravio Soleimanija u  Zurichu. Agencija prenosi kako se očekuje da se Soleimani vrati u Iran u narednim satima.

U saopćenju koje je objavila Bijela kuća, Trump nije pomenuo oslobađanje Soleimanija, ali se zahvalio švicarskoj vladi za pomoć u slučaju Wangovog oslobađanja.

-         Oslobađanje Amerikanaca koji se drže u zatočeništvu od vitalnog je značaja za moju administraciju, i mi ćemo nastaviti da naporno radimo na vraćanju kućama svih naših građana nepravedno zatočenih van zemlje – kazao je.

Zarif je ranije saopćio da je razmjena zatvorenika pitanje trenutka. Kasnije je postavio fotografiju na Twitteru koja prikazuje njega kako razgovara sa Soleimanijem u iranskom avionu  

- Drago mi je da će se profesor Massoud Soleimani i gospodin  Xiyue Wang uskoro pridružiti svojim porodicama. Brojne zahvale svima koji su učestvovali u ovome, a posebno švicarskoj vladi - piše Zarif u tweetu.

 IRNA je javila da je Wang oslobođen na osnovu „islamskog milosrđa“.

Švicarska zastupa američke diplomatske interese u Iranu otkako su Washington i Teheran prekinuli diplomatske odnose nakon Islamske revolucije iz 1979. godine u Iranu.

 Američki zvaničnik izjavio je za Associated Press da je  Brian Hook, specijalni američki izaslanik za Iran, otpratio Soleimanija do Švicarske kako bi se izvršila razmjena i da su Hook i Wang sada „na putu ka Landstuhu u Njemačkoj, gdje će Wanga pregledati doktori“.

 AP navodi kako se očekuje da Wang ostane u Njemačkoj nekoliko dana. Landstuhl je sjedište medicinskog centra američke vojske.

Američki državni sekretar Mike Pompeo naveo je u  tweetu da je „zadovoljan što je iranska vlada bila konstruktivna po ovom pitanju“. Dodao je da „mi nećemo mirovati dok svaki Amerikanac zatočen u Iranu i širom svijeta ne bude vraćen kući“, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'