Bosna i Hercegovina     | 07.12.2019. 11:53 |

DHN BiH upozorava na govor mržnje prema novinarima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. prosinca (FENA) - Društvo hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini (DHN BiH) upozorava na sve učestaliju pojavu govora mržnje prema novinarima kao i sve veći broj prijetnji, zastrašivanja, omalovažavanja i ostalih napada na novinare.

 "Kontinuirani pritisci na novinare i medije koji promišljaju drugačiju budućnost Bosne i Hercegovine od one kakvu žele određene političke elite, posljednjih su dana eskalirali izljevima neprimjerena govora i govora mržnje, nažalost prije svega u pojedinim mrežnim medijima, odnosno u njihovim korisničkim objavama, ali i na društvenim mrežama", navodi u priopćenju DHN BiH.

 Želeći cenzurirati sve slobodnomisleće novinare i medijske kuće, politički krugovi skloni protuustavnom uređenju BiH prema građanskom konceptu, potiču ušutkavanje medija i novinara, čemu se DHN BiH oštro protivi. 

 Također osuđuju sve veći broj prijetnji, zastrašivanja, omalovažavanja i ostalih napada na novinare koji savjesno obavljajući svoj posao propitivanja društvenih i političkih kretanja, upozoravaju na deformacije u bosanskohercegovačkom političkom prostoru.

 "Nažalost, slobodno iznošenje mišljenja, utemeljena kritika, u posljednje vrijeme čak i satira, toliko iritiraju jedan dio političara da svim sredstvima žele u potpunosti ugušiti slobodu izražavanja. U svojoj težnji za prikrivanjem protuustavnoga djelovanja, ti isti pojedinci pokušavaju putem društvenih mreža i korisničkih objava na portalima stigmatizirati sve one koji razotkrivaju njihove namjere", navode iz DHN-a BiH.

 Stoga napominju svim urednicima i novinarima medijskih kuća da im je obveza i prema međunarodnim standardima (presuda ESLJP u predmetu Delfi protiv Estonije) ukloniti sve korisničke objave koje sadrže govor mržnje, te apeliraju da pokažu minimum kolegijalnosti i poštovanja profesionalnih novinarskih standarada.

 "Pozivamo sve međunarodne i bosanskohercegovačke novinarske udruge, medijske kuće i novinare pojedince, kao i zaštitnike ljudskih i demokratskih prava, na zajednički nastup prema bh. institucijama, kako bi se osudili i prekinuli napadi i zastrašivanja novinara, te otkrili i sankcionirali svi oni koji šire govor mržnje i potiču napade na novinare, čime bi se stvorili uvjeti za učinkovitiji doprinos medija istinskoj demokratizaciji bosanskohercegovačkoga društva", navodi se u priopćenju. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Blinken: Borba protiv dezinformacija je 'vitalni' američki nacionalni sigurnosni interes

Na tržište BiH isporučene zdjele u kojima je utvrđena prisutnost melamina - agencija

Papa Franjo upozorio na opasnosti 'rodne teorije'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom