Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 11:56 |

Nema dugoročne političke podrške o rodnoj ravnopravnosti u tranzicijskoj pravdi

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Odgovori međunarodne zajednice na kršenja principa rodne ravnopravnosti i tranzicijske pravde u zemljama Balkana često su bili preuski i nedostajala je dugoročna politička podrška - jedan je od zaključaka izvještaja o rodnoj ravnopravnosti i tranzicijskoj pravdi.

Predstavnici Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i organizacije Impunity Watch predstavili su danas izvještaj "Balkanska hronika: rodna ravnopravnost, tranzicijska pravda i međunarodna zajednica" koji je urađen u okviru BIRN-ovog programa "Balkanska tranziciona pravda".

Izvještaj se bavi temom rodne ravnopravnosti u postjugoslovenskim društvima, s posebnim naglaskom na ulogu međunarodne zajednice.

Kako je danas rečeno, nedostaje šira rodna perspektiva politika tranzicijske pravde na Balkanu. Rodna ravnopravnost i politika tranzicijske pravde u regionu uglavnom su ograničene na podsticanje zakonskog rješavanja seksualnog nasilja povezanog sa sukobom.

Direktor Ureda BIRN-a u Sarajevu Denis Džidić podsjetio je da je BIRN prateći suđenja objavljivao i neke od prvih priča žena koje su preživjele silovanja i seksualno zlostavljanje, a izvještavali su i o ograničenjima pristupa reparacijama, ali i o uspjesima žena borkinja za ljudska prava i ženskim mirovnim aktivisticama.

Ocijenio je ipak da pitanje rodne ravnopravnosti u procesu tranzicijske prave ostaje na marginama u vremenu kada primat imaju politika, politizacija, korupcija i radikalizacija, pa i terorizam.

Regionalna direktorica BIRN-a Marija Ristić naglasila je da se na pitanje tranzicijske prave gledalo vrlo usko i fokus je bio na problemima krivične pravde koja je važna, ali je pristup sveukupno bio manje holistički.

Dodala je da su se na lokalnim sudovima mogle pratiti presude za seksualno nasilje, a Bosna i Hercegovina je najuspješnija u tom smislu dok ostale države zaostaju, najviše Srbija.

Autor izvještaja Thomas Unger iz Impunity Watcha kazao je da politička nagodba i ekonomska reforma, od kojih korist ima samo nekolicina, od početka imaju prioritet nad pitanjem rodne ravnopravnosti i pravde.

Izvještaj je ponudio i brojne preporuke za rješenje tih pitanja koje su upućene međunarodnoj zajednici, vladama te civilnom društvu.

Program "Balkanska tranzicijska pravda" regionalna je inicijativa koja ima za cilj poboljšanje razumijevanja tranzicijske pravde u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu, a program je podržala Evropska komisija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vodič za medijsko izvještavanje o ratnom seksualnom i rodno zasnovanom nasilju

Istraživanje IDEA - Glasači u brojnim zemljama nemaju povjerenje u demokratske institucije

Policajci koji su u Osmacima pretukli maloljetnika negirali krivnju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana