Ekonomija     | 05.12.2019. 16:36 |

Nakon dvije godine ponovno zasjeda Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 5. prosinca (FENA) - Nakon više od dvije godine pauze u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) Federacije BiH to tijelo danas zasjeda u Mostaru.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća Edhem Biber podsjetio je da je zadnja sjednica ESV-a održana u listopadu 2017. godine.

- Nakon toga nismo održavali sjednice, ali smo radili neke druge stvari i danas smo se konačno okupili kako bismo u punom kapacitetu donijeli određene zaključke za svaku točku dnevnog reda te da ih onda predstavimo javnosti - kazao je Biber.

Na dnevnom redu sjednice ESV-a su konstituiranje Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, Zakon o ustupanju radnika po prijedlogu Udruženja poslodavaca (UP) FBiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poreznoj upravi FBiH po prijedlogu UPFBiH te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uoči početka sjednice istaknuo je kako socijalni dijalog nema alternativu.

- Socijalni dijalog prijeko nam je potreban i s obzirom da imamo određeni zaostatak u našem radu već sljedeći tjedan ćemo ponovno imati sjednicu ESV-a FBiH, jer teme koje su na današnjem dnevnom redu su jako bitne i ne mogu čekati - kazao je premijer Novalić.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Samir Kurtović kazao je kako radnici dvije godine nisu imali svoje predstavnike u ESV-u što je sada konačno promijenjeno.

- Ovo je deblokada Ekonomsko-socijalnog vijeća i prilika da jednostavno otpočnemo dijalog sa socijalnim partnerima, a posebno s Vladom FBiH i Udruženjem poslodavaca (UP) FBiH. Istaknuo bih također kako je od 17 reprezentativnih sindikata koji su potpisali Sporazum o formiranju Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, danas njih sedam prisutno i sigurno ćemo biti i kritičari i davati dobre prijedloge, a sve u interesu zaštite radnika. Radnici napokon imaju sindikat i svoje predstavnike u ESV-u koje će u narednom periodu sigurno i kvalitetno zastupati - poručio je Kurtović.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević kazao je kako poslodavci pozdravljaju činjenicu da ESV FBiH nakon 25 mjeseci nastavlja s radom.

- Mislim da su sva tri socijalna partnera i društvo u cjelini osjetili činjenicu da ESV nije radio, ali bih rekao da su poslodavci imali najveću štetu. Mislim da ćemo u budućem periodu dokazati da smo spremni razgovarati i pregovarati isključivo na bazi argumenata i da ćemo prilikom zaštite svojih interesa poštovati i interese drugih strana koje će s nama sjediti za stolom - kazao je Pandurević.

 Pogledajte http://www.fena.ba/video/3767

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1UDbPCvKlhIPBZbloMwwPO9FdA3GV3twG?usp=sharing

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Sud BiH potvrdio - otpremljena drugostepena presuda u predmetu Fadil Novalić i drugi

Potvrđena osuđujuća presuda Novaliću, Solaku i Hodžiću

Novalić: Federacija danas čini 70 posto ekonomije Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo