Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 13:51 |

Borovac - Mijatović: Kamp Vučjak hitno treba zatvoriti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac sastala se danas s komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović koju je informirala o aktivnostima Ministarstva u kontekstu povećanog priliva migranata u BiH. 

Fokus je bio na najugroženijim kategorijama migranata, koji su izrazili namjeru ili podnijeli zahtjev za azil i smješteni u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, a koji je postao primjer za ostale centre namjenjenje za smještaj migranata u BiH. U tom centru trenutno boravi 180 osoba, u apsolutnoj većini riječ je o porodicama s djecom te maloljetnicima bez pratnje staratelja.

Jednoglasno je zaključeno kako improvizirani kamp Vučjak u Unsko-sanskom kantonu hitno treba biti zatvoren, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Naglašavajući punu predanost poštovanju ljudskih prava migranata, a naročito djece, Borovac je iskazala spremnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da se u Salakovcu osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje, a koji su evidentirani u kampu Vučjak.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo