Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 11:39 |

KS - Akreditirana CPCD-ova Akademija izrade EU projekata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo akreditiralo je CPCD-ov šestomjesečni program neformalnog obrazovanja odraslih, Akademiju izrade EU projekata, saopćeno je.

Akreditacija potvrđuje da nastavni plan i program zadovoljava međunarodne standarde obrazovanja odraslih, da su predavači kompetentni za prenošenje znanja u oblasti izrade EU projekata i da su svi završili dodatni program obrazovanja o andragoškim vještinama te da program doprinosi većoj konkurentnosti pojedinaca, kompanija, institucija i organizacija na tržištu evropskih projekata.

Prva generacija polaznika akreditovane Akademije izrade EU projekata počet će 16. januara 2020. godine, za kada će biti organizirano uvodno predavanje za sve zainteresirane, kao i testiranje polaznika.

Edukacije će se održavati u Centru za promociju civilnog društva u Sarajevu.

Program traje 130 radnih sati raspoređenih u šest mjeseci. Polovina radnih sati se odnosi na grupnu nastavu u SMART centru, što uključuje 16 susreta po četiri sata (ukupno 64 sata), online nastava preko portala znam.ba i/ili zoom aplikacije 32 sata uključujući i zadaću, individualni rad s polaznicima u trajanju od 30 sati.

Časovi će biti u poslijepodnevnim satima kako bi obrazovni program bio dostupan i zaposlenim osobama koje žele unaprijediti znanja i vještine. Svaka nastavna jedinica traje 45 minuta, a tokom jednog dana se maksimalno izvode četiri jedinice, uz dodatne pauze.

Škola je namijenjena zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave, ministarstvima, kantonalnim javnim preduzećima, zavodima, ustanovama i drugim institucijama, organizacijama civilnog društva, privrednim subjektima, kao i fizičkim osobama koje žele unaprijediti znanja i vještine u ovim oblastima.

Polaznici Akademije moraju imati završenu minimalno srednju školu, a prijem će se vršiti na osnovu rezultata uvodnog testiranja koje će mjeriti nivo informatičke pismenosti (za edukaciju je neophodno osnovno poznavanje rada na računaru, Word i Excel), vještine prikupljanja i selekcije podataka, medijska pismenost i logično promišljanje i rješavanje problema.

Najbolji bh. stručnjaci za pripremu, pisanje i implementaciju EU projekata su okupljeni u SMART centru za obrazovanje odraslih kako bi multiplicirali bh. znanje i vještine. Posebna pažnja u dosadašnjem radu SMART centra, ali i budućem, usmjerena je na partnerstva s javnim i privatnim sektorom kako bi osigurala bolja fluktuacija polaznika koji odmah po završetku programa mogu primijeniti stečena znanja u radnom okruženju, dok, s druge strane, partnerstva omogućavaju SMART centru da privrednicima preporuče nekog od polaznika u skladu s prethodno istaknutim potrebama.

Jedan od najvećih problema privrednih subjekata u BiH je nedovoljno kvalitetnih radnika na tržištu, posebno onih koji su se specijalizirali u nekoj oblasti kroz formalno obrazovanje a ujedno su i eksperti za EU projekte.

Po završetku programa, svi polaznici polažu test na osnovu kojeg stiču certifikat i uvjerenje o uspješno završenoj Akademiji izrade EU projekata.

Ideja za kreiranjem ovog programa nastala je prije deset godina, kao rezultat procjene promjena na tržištu rada u BiH i zeljama regiona, ali i analize potražnje stručnih osoba za pisanje projekata u vladinim i nevladinim organizacijama, ministarstvima i kompanijama.

Stručni tim CPCD-a razvio je plan i program obuke koji je implementiran u BiH, ali i zemljama regiona.

 

Plan i program je dodatno unaprijeđen uvažavajući sugestije prethodnih polaznika, ali i standarde definisane Zakonom o obrazovanju odraslih KS i predan je u Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo koje je pored akreditacije CPCD SMART centra za obrazovanje odraslih i upisa u registar organizatora obrazovanja odraslih, koji se vodi u Ministarstvu, akreditovao Akademiju izrade EU projekata kao zvanični program obrazovanja odraslih.

Cjelokupni nastavni plan i program je podijeljen u tri primarne cjeline: Metode i tehnike kvalitativne i tehničke pripreme projektnih prijedloga; Pisanje i razrada projektnog prijedloga prema EU standardima i Priprema budžeta i primjena EU finansijskih procedura.

U okviru Akademije izrade EU projekata, polaznici će dobiti najkompletniju edukaciju u oblasti pripreme prijedloga projekata za EU fondove u trajanju od šest mjeseci, potpuno prilagođenu potrebama i rasporedu polaznika, sa udžbenikom, mnoštvom vježbi i primjera iz prakse i mentorskom podrškom u procesu izrade projektnih prijedloga.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Održana regionalna diskusija o nasilju i prijetnji u online prostoru u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

Privredna komora ZDK za deficitarna zanimanja obučava novih 35 nezaposlnih osoba sa biroa

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!