Sport     | 04.12.2019. 12:20 |

Dokumentarni sportski filmovi nova kategorija 'Simposara'

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Osmi međunarodni sportski simpozij "Simposar" i prvi međunarodni festival dokumentarnog sportskog filma "Simposar 2019" počinju sutra u Sarajevu. 

"Simposar" je u proteklih osam godina u glavni grad BiH dovodio eminentna sportska imena iz regije i svijeta, a od ove godine dobit će novu dimenziju nakon što je osnivač Sabahudin Topalbečirević odlučio pažnju usmjeriti ka sportskom dokumantarnom filmu. 

Topalbečirević se sa svojim filmovima o Ivici Osimu i Draganu Džajiću predstavio na nekoliko svjetskih festivala, nakon čega mu je ponuđeno da u okviru "Simposara" pokrene 17. festival sportskog dokumentarnog filma. 

- Nakon što sam imao dobre rezultate s filmovima o Osimu i Džajiću na festivalima u Moskvi, Milanu i Zlatiboru, izabrani smo da postanemo 17. festival na svijetu. Na festivali ćemo pogledati zaista odlične filmove. Bit će prikazan film Messi iz Bagdada, koji je konkurisao za Oskara, Martin Strel, čovjek koji je pobijedio Amazon i mnogi drugi u kojima će publika sigurno uživati - izjavio je Topalbečirević na današnjoj konferenciji za medije. 

Član Organizacionog odbora "Simposara" Dino Mustafić ističe da je Sarajevo grad s mnoštvom festivala, ali da je zasigurno nedostajao festival sportskog dokumentarnog filma. 

- Ovakav festival nam je falio jer otvara mogućnost autorskog iskazivanja, ne samo sportskih novinara koji su hroničari sportskih dešavanja i mnogi od njih će biti zastupljeni ove godine, već i zbog reditelja dokumentarnih i igranih filmova. To kažem jer je sportski film žanr koji zasigurno ima mnogo toga da kaže, posebno u BiH. Sport je pored kulture i umjetnosti amblem društva i zajednice i nešto prema čemu se prepoznajemo. Vjerujem da će festival animirati veliki broj autora da se odrede prema nekim historijskim uspjesima bh. sporta - rekao je Mustafić. 

Festival će od 5. do 8. decembra biti održan u Vijećnici. U okviru festivala će biti dodijeljene nagrade za sportska dostignuća u prošloj godini i za životno djelo, te nagrade "Grand prix", "Nagrada publike" i "Nagrada za režiju i scenarij" u okviru filmskog programa. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Film 'The Magical Seven' centralni događaj 12. sportskog simpozija 'Simposar'

Topalbećirević: Na Simposaru publika sutra gleda emotivni film o Ćiri Blaževiću

Dodjelom nagrada i priznanja završen 'Simposar 2019'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta