Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 12:12 |

Ponovno blokirano mostarsko odlagalište otpada na Uborku (VIDEO)

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 4. prosinca (FENA) - Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" zaustavili su u srijedu ujutro dva kamiona sa smećem ispred ulaza na deponij Uborak kod Mostara, čime je počela nova blokada tog odlagališta komunalnog otpada na kojem se zbrinjava smeće iz Mostara i još nekih hercegovačkih gradova.

Jedan od aktivista Nijaz Hodžić kazao je u izjavi za novinare kako je postojeće odlagalište davno premašilo predviđeni kapacitet te da od veljače ove godine nema niti jedan validan dokument na osnovu kojega može raditi.

- Federalno ministarstvo okoliša i turizma ukazalo je da Javno poduzeće Deponija d.o.o. Mostar nije prijavila proširenje odlagališta niti je tražilo bilo kakvu dozvolu da nastavi odlagati otpad. Ovdje nedostaje vodna suglasnost, studija utjecaja na okoliš i okolišna dozvola. Bez tih dokumenata oni ne mogu ništa raditi - istaknuo je Hodžić.

Dodao je kako odlagalište na Uborku ne ugrožava samo stanovništvo okolnih naselja već sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve sve do Jadranskog mora.

Predsjednik Građanska inicijativa "Jer nas se tiče" Omer Hujdur kazao je kako građani ovoga put neće odustati od blokade sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a to je sanacija odlagališta na Uborku i premještanje odlagališta na novu lokaciju.

- Mi smo spremni dopustiti da se ovdje nastavi odlagati otpad još pola godine ili godinu dana uz čvrstu, pismenu garanciju da nakon godinu dana ovdje deponija više neće biti - poručio je Hujdur.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbilo je nedavno zahtjev JP Deponija d.o.o Mostar za ponovno izdavanje okolišne dozvole, dok je Vlada FBiH prošloga tjedna preporučila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz okolišne dozvole, ali i da se ne prekida odlaganje komunalnog otpada na Uborku zbog javnog interesa.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja u lipnju su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina tu deponirano te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Odlagalište je tada deblokirano nakon dogovor s gradonačelnikom Mostara da se formira poseban stručni tim koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju. Međutim, pola godine kasnije ništa u vezi s tim nije urađeno, upozorili su prosvjednici.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3754

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1LAd9q3KIIg3k3n2sZcAoDY9lCe_LTfAz?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo