Bosna i Hercegovina     | 03.12.2019. 15:48 |

Komemoracija-Bakir Makarević bio je profesionalac, književnik, prijatelj

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Kolege, prijatelji i porodica oprostili su se od književnika, novinara i nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika TVSA Bakira Makarevića, na komemorativnoj sjednici koja je održana u zgradi RTV doma gdje je on proveo radni vijek.

Amila Omersoftić, direktorica RTVBiH u penziji prisjetila se da je Bakira upoznala u ratnim okolnostima, u RTV BiH.

- Pamtim ga kao novinara visokih moralnih i profesionalnih standarda čija je suptilna i profinjena duša nadvisila ili je bolje reći potisnula lični novinarski ego - kazala je.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto kazao je da odlaskom ljudi, kao kolega Makarević, jedna epoha novinarstva odlazi u historiju.

Izvršni direktor programa TVSA Haris Dučić primijetio je 'danas nas je okupio naš glavni i odgovorni urednik Bakir Makarević, da nas još jednom podsjeti da je najvažnije biti profesionalac i ostati čovjek'.

Urednik u Informativnom programu TVSA Mirza Sulejmanović istaknuo je, na komemorativnoj sjednici, da se radi o profesionalcu, ali i književniku.

- Nadasve, bio je dobar prijatelj - naglasio je.

Bakir Makaravić bio je predan poslu, ali uvijek spreman pomoći drugome. Mlađe kolege učile su od njega o plemenitoj profesiji - novinarstvu.

Rođen je 1942. godine u Višegradu. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje sticao je širom BiH. Školovanje je okončao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na nekadašnjoj Radio-televiziji Sarajevo, a poslije Radio televiziji BiH radio je od 1970. do 1998. godine. Osim bogatog opusa koji je ostavio u TV-arhivi, ostat će zapamćen i po stihovima koji ostaju kao zadužbina budućim generacijama. Godine 1998. postao je glavni i odgovorni urednik novoosnovane Televizije Sarajevo, gdje je ostao sve do 2007. kad odlazi u zasluženu penziju. Bakir Makarević ispraćen je na vječni počinak na Gradskom groblju Bare. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komemorativna sjednica povodom smrti nekadašnjeg fudbalera Seada Jesenkovića

Na Filozofskom fakultetu UNSA održana komemorativna sjednica profesoru Dževadu Karahasanu

Komemorativna sjednica - Obaveza svih je sjećati se onih koji su poginuli u danima agresije na BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'