Svijet     | 02.12.2019. 15:57 |

IAEA imenovala argentinskog diplomatu Grossija za novog čelnika

FENA Internet

BEČ, 2. decembra (FENA) – Na specijalnoj sjednici Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak je odobreno imenovanje argentinskog diplomate Rafaela Mariana Grossija kao novog generalnog direktora te UN-ove agencije.

Grossi (58), služit će četverogodišnji mandat od 3. decembra, nasljeđujući na toj poziciji Yukiyu Amana, japanskog diplomatu koji je obavljao tu dužnost od 2009. godine, i preminuo je u julu, znatno prije isteka svog trećeg četverogodišnjeg mandata.

Odluka, koju su donijeli predstavnici 171 države članice agencije, uslijedila je samo mjesec dana nakon što je 35-člani Odbor guvernera IAEA imenovao Grossija na taj položaj.

- IAEA je značajna institucija s jedinstvenim mandatom, i ja želim osigurati da ona ispuni taj mandat svojim punim potencijalima. Naše funkcije pokrivaju krajnje različita polja kao što su medicina, poljoprivreda, energetika, klimatske promjene i neširenje nuklearnog oružja. Aktivnosti IAEA su bitne za sve njene države članice i njihove građane – izjavio je Grossi.

Novoimenovani generalni direktor, koji je postao prvi čelnik IAEA iz Latinske Amerike, karijerni je diplomata s više od 35 godina profesionalnog iskustva u poljima nuklearnog neširenja i razoružanja.  

Kao šesti čelnik IAEA od njenog osnivanja u 1957. godini, Grossi je vodio tijesnu utrku za tu poziciju s Rumunom Cornelom Ferutom, glavnim koordinatorom IAEA i vršiocem dužnosti generalnog direktora agencije, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

Grossi pozvao na ',maksimalnu suzdržanost' oko Zaporožja

IAEA održava hitan sastanak zbog napada na Zaporožje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'