Bosna i Hercegovina     | 02.12.2019. 15:02 |

Godišnjica poplava u Goraždu - Očekuje se pozitivan ishod tužbe protiv HE Piva

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2. decembra (FENA) – U Gradskoj upravi u Goraždu danas je održan sastanak povodom godišnjice katastrofalnih poplava koje su prije devet godine pogodile ovaj dio BiH.

Usljed obilnih padavina i nekontrolisanog ispuštanja vode iz HE "Piva“ Mratinje, 1. decembra 2010. godine, Goražde i ostale općine uz rijeku Drinu zadesile su do tada najveće poplave u historiji ovog područja.

Poplave su nanijele katastrofalne posljedice na stambenim objektima, dok ljudskih žrtava nije bilo. Komisija za procjenu šteta ustanovila je štete na 315 stambenih objekata i 59 pravnih lica, 105 porodica je evakuisano, 12 stambenih jedinica je trajno uništeno, a šteta je procijenjena na više od 15 milona KM.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović podsjetio je da je tadašnja općina Goražde formirala tim eminentnih stručnjaka koji su izradili studiju i ustanovili da je uzrok poplava ljudski faktor.

- Na osnovu toga, tražili smo da sporazumno riješimo problem, ali nisu imali razumijevanje i morali smo nažalost pokrenuti tužbu protiv vlasnika iz Italije i Srbije koji su dobili koncesiju na hidroelektrani Piva. Već su tri firme iz Goražda dobile spor i jedan naš sugrađanin, tako da i mi očekujemo isto, mada je naša tužba opsežnija. Prema našim saznanjima, tražit će se vještačenje koje će uraditi fakultet iz Slovenije, tako da očekujemo pozitivan ishod, a sredstva po osnovu odštete uložili bi u sanaciju šteta koje su tada nastale. Ukupna šteta koja je prouzrokovana iznosi direktno 7.5 miliona KM i indirektno oko 15 miliona KM i zato sam osjećao obavezu da podnesmo tužbu protiv HE Piva - kazao je Ramović.

Naglašen je značaj i uloga svih jedinica Civilne zaštite i ostalih institucija i pojedinaca koji su učestvovali u spašavanju ljudi i materijalnih dobara

- U tim teškim momentima zajedno sa svim jedinicama Civilne zaštite, ali i lokalnim stanovništvom, privrednim subjektima, javnim ustanovama i preduzećima, pokazala se izuzetna organizovanost, stručnost i profesionalnost kada je u pitanju djelovanje u vanrednim situacijama - istakao je Ramović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'