Kultura     | 29.11.2019. 12:38 |

MOFF: Konferencija o kolektivnim ostvarenjima prava u regiji (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR 29. studenoga (FENA) - U okviru poslovnog segmenta Mostar Film Festivala (MOFF), u petak se u Mostaru održava konferencija "Balkan Cinema Meeting" na kojoj će relevantni predstavnici regije i mjerodavnih tijela iz BiH razgovarati na temu "Kolektivno ostvarenje prava u regiji".

 Cilj je skupa na jednom mjestu okupiti predstavnike svih najvećih produkcijskih kuća, distributerskih kompanija te kino prikazivača, ali i nadležnih tijela BiH, koji će razmijeniti informacije i pokušati iznaći rješenje zajedničkih problema u cilju ostvarivanja kolektivnih prava u regiji i svijetu.

 - Riječ je o konferenciji koja se tiče ostvarivanja kolektivnih prava za autore, nositelje prava u segmentu reemitiranja, s posebnim aspektom na nove digitalne tehnologije i novu digitalnu agendu Europske unije - kazao je Feni uoči konferencije predsjednik Udruge filmske industrije (UFI) Antonio Beus.

 Po njegovim riječima, procesi pregovaranja, tarifiranja te procesi zaštite, samo su neki od problema s kojima se susreću, a oni su, dodao je, preduvjeti koje bi trebali ostvariti da bi uopće mogli doći do distribucije prava.

 - U moru digitalizacije prosječan operater distribuira preko 200 kanala na kojima je oko 50 posto emitiranog sadržaja vlasništvo kolektivnih organizacija koje zastupaju autore, nositelje prava, a novčana nadoknada koja bi trebala da ide tim autorima apsolutno do njih ne dolazi ili dobivaju mrvice - istaknuo je Beus.

 Naglasio je kako se bore za transparentniju distribuciju prikupljenog novca, fer i pošten odnos spram autora, nositelja prava.

 - Istovremeno želimo implementirati model zaštite prava autora i zaštite prava operatera i da kroz svoj rad napravimo jednu sinergiju koja će omogućiti operaterima smanjenje troškova, a autorima pravilniju distribuciju naknada koje im pripadaju za njihova djela koja su napravili - ustvrdio je Beus.   

 Uz predstavnike BiH, na konferenciji su i sudionici iz Slovenije, Srbije i Albanije te Asocijacije AGICOA koja okuplja preko 45 najvećih kolektivnih organizacija u svijetu.  

 Na konferenciju su pozvani i vodeći ljudi legitimiranih institucija za prikupljanje kolektivnih prava iz regije, kao i predstavnici udruga ili pojedinačnih kablovskih operatera, telekomunikacijskih kompanija, IPTV providera te predstavnici javnih TV servisa i svjetskih TV mreža iz regije.

 MOFF Konferenciju "Balkan Cinema Meeting" realizira u suradnji i potporu Udruge filmske industrije.

 Pogledajte http://www.fena.ba/video/3734

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1WCSSdAHmE4Z9h0eANprq4qt8ur0DAOWb?usp=sharing

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom