Magazin     | 28.11.2019. 19:51 |

'General' otvorio trinaesto izdanje Mostar Film Festivala

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 28. studenoga (FENA) - Projekcijom hrvatskog igranog filma "General", redatelja Antuna Vrdoljaka, započelo je ovogodišnje izdanje Mostar Film Festivala.

Festival je otvorenim proglasio Vrdoljak, koji je tom prigodom kazao da se uvijek dobro osjeća u Mostaru.

- Ja sam u Mostaru završio prvi razred gimnazije, tu sam služio vojsku, bila je i jedna cura u Mostaru... Mostar mi je baš drag - kazao je hrvatski redatelj.

Govoreći o filmu "General", koja govori o životu hrvatskog generala Ante Gotovine, Vrdoljak je kazao kako se sprema da ovih dana upravo s Gotovinom, uz čašu vina, pogleda filma.

- Reći ću vam nešto što ne govorim inače. Ja sam Gotovinu upoznao tijekom rata i postali smo prijatelji. Onda kada ga je Hrvatska izdala, a to se ne može drukčije nazvati nego izdajom, tad sam odlučio napraviti film o njegovom životu jer taj život je gotovo scenarij. Nema američkog scenariste koji će izmisliti takvu priču - dodao je redatelj.

Sljedeća četiri dana u okviru Mostar Film Festivala bit će prikazano više od dvadeset filmskih ostvarenje u natjecateljskom, dokumentarnom, studentskom i dječjem programu.

Pored "Generala" u natjecateljskom programu još je devet filmova iz regije: "Taksi bluz" Miroslava Stamatova, "Ajvar" Ane Marije Rossi, "Koja je ovo država" Vinka Brešana, "Šavovi" Miroslava Terzića, "Dopunska nastava" Ivana Gorana Viteza, "Bog postoji i zove se Petrunija" Teone Strugar Mitevske, "Između dana i noći" Andre Martinovića, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine i jedini bh. igrani film u natjecateljskom programu "Sin" Ines Tanović.

Po riječima ravnatelja Festivala Slavena Knezovića, Mostar Film Festival je u znaku glumca pa će tako stručni žiri, nakon što odgleda sve filmove natjecateljskog programa, statuama "Stablo ljubavi" nagraditi najbolja glumačka ostvarenja u kategorijama: najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolja sporedna ženska i muška uloga te najbolji debitant.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Senad Bašić i Jelena Kordić Kuret najbolji glavni glumci ovogodišnjeg Mostar film festivala

Knezović uoči otvaranja Mostar film festivala: Nezahvalno se baviti filmom u BiH

Film 'Bosanski lonac' otvara ovogodišnji Mostar film festival

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!