Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 12:28 |

Konferencija u Sarajevu - Italija prijatelj i važan partner Bosni i Hercegovini

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini okupila je paneliste raznih profila na konferenciji u Sarajevu kojom se obilježava 155 godina od otvaranja prvog generalnog konzulata Italije u Bosni i Hercegovini, a razgovara se i o odnosima dvije države, Balkana i Evropske unije.     

Ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi kaže da je Italija dugogodišnji prijatelj Bosne i Hercegovine, a na dvodnevnom skupu u Sarajevu namjeravaju razgovarati o 'našoj prošlosti i budućnosti'

- Italija želi biti dio budućnosti Bosne i Hercegovine, kako je bila i dio prošlosti. Italija ohrabruje BiH da postane država koja može biti dio evroatlanske integracije - naglasio je u izjavi za Fenu prije konferencije.        

Podsjeća da je Italija važan partner Bosni i Hercegovini na političkom nivou, ali je važan i trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Zato se, kako se kaže, može dobro surađivati na poboljšanju političke i ekonomske situacije u BiH.

Predsjednica Komisije za vanjske odnose i EU Zastupničkog doma parlamenta Italije Marta Grande kaže da će odnosi, koji se njeguju sa BiH, i dalje ostati važni. Suradnja parlamenata BiH i Italije bit će, kaže, nastavljena.

Istaknula je da su imali susrete sa predstavnicima bh. parlamenta, evropske delegacije i građanskih društava tokom kojih je zabilježeno da 'poseban akcent treba staviti na određivanje pripremnih faza koje će voditi BiH ka boljem razvoju'.

Jedan od panelista skupa sociolog i politički analitičar Srđan Puhalo kaže da niko ne spori da BiH treba i mora imati evropsku perspektivu, ali je ključno 'da li da vjerujemo obećanjima EU, verbalnim egzibicijama domaćih političara ili našoj svakodnevici gdje vidimo da su nam puna usta Evrope, a da je taj put i spor i prilično komplikovan'.   

- Domaći političari malo toga konkretno rade da bi se približili EU, birokratski ali i vrijednostima koje baštini. Potrebno je mnogo više iskrenosti i poštenog odnosa prema građanima BiH, da bi građani shvatili da stvarno želimo i da stvarno idemo ka Evropskoj uniji. U ovom trenutku imamo čudnu situaciju da građani idu u EU, a da Bosna i Hercegovina ili ne ide ili ide sporo - naglasio je.              

Konferencija službenog naziva 'Italija i BiH:Balkan i EU kroz stoljeće - 155 godina od otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu' obuhvatit će u dva dana, kroz četiri panel diskusije, teme iz historije, politike, kulture i suradnje uz osvrte panelista iz Italije i BiH te predstavnika EU i partnerskih institucija. Na otvaranju skupa prezentirana je knjiga o bilateralnim odnosima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo