Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 16:30 |

Savjet Muftijstva travničkog osuđuje izjave i očekuje ostavku Ante Brtana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - U posljednje vrijeme učestale su islamofobične izjave koje vrijeđaju muslimane u Bosni i Hercegovini, saopćio je Savjet za vjerska pitanja Muftijstva travničkog, osuđujući u tom kontekstu i izjave Ante Brtana, direktora Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Prema saopćenju Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva travničkog, koje je prenijela agencija MINA, Brtan je sporne stavove izrekao na 8. hrvatskom žrtvoslovnom kongresu u Zagrebu i Krapini govoreći o 'hrvatskim žrtvama islamskog fundamentalizma u BiH'.

- Prije svega, u samom naslovu teme: “Islamski fundamentalizam i hrvatske žrtve u BiH”, nedopustivo je termin islamski vezati za fundamentalizam u kontekstu bilo kojih žrtava, uključujući i hrvatske žrtve, jer islam kao vjera ne dozvoljava nasilje, nepravdu i teror. Tom rečenicom povrijeđeni su muslimani u svijetu uključujući i muslimane Bosne i Hercegovine. Kao što se za zločin u Ahmićima ne može reći da je kršćanski, neprihvatljivo je bilo koji zločin nazivati islamskim - navedeno je u saopćenju.

Po daljnjim navodima iz tog saopćenja, izjavom da "nije isto učiniti jedan zločin u Grabovici, gdje nije bilo ratnih operacija, gdje nije bilo prvih crta, i u ovom dijelu gdje su se vodile borbe za preživljavanje i za opstanak hrvatskog naroda“, pokušava se opravdati zločin u Ahmićima “borbom za preživljavanje i opstankom hrvatskog naroda”, što je zločin poslije zločina, po mišljenju Savjeta Muftijstva travničkog. U Ahmićima je na najsvirepiji način ubijeno 116 civila, među njima tromjesečna beba i starac od 82 godine, a to je samo jedan u nizu zločina koje je međunarodni sud u Haagu okvalificirao kao udruženi zločinački poduhvat, navodi Savjet.

-  U izjavi u kojoj se ponovo spominje slučaj „crkve-džamije” u Jajcu, dva momenta su nedopustiva, prvi - da se Islamska zajednica naziva „retrogradnom snagom” i drugi - da se spominjući slučaj „Fethija džamije”, ponovo vrši pritisak na sudstvo.

Stoga očekujemo javno izvinjenje Ante Brtana, prije svega Islamskoj zajednici, zatim svim muslimanima Bosne i Hercegovine, a posebno muslimanima Jajca, kao i porodicama žrtava u Ahmićima, zbog nepromišljenih i neargumentovanih izjava. Očekujemo i da Brtan podnese ostavku na funkciju koju obavlja - navodi u saopćenju Savjet Muftijstva travničkog za vjerska pitanja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost mostarske Gradske organizacije Naroda i pravde

Cvijanović osudila napad na povratnicu Ljeposavu Petković iz Vozuće

Priopćenje za javnost Općinskog odbora SDA Stolac

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'