Ekonomija     | 27.11.2019. 13:50 |

Američki predsjednik Trump ipak neće zabraniti elektronske cigarete

FENA Saopćenje

NEW YORK/SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Nakon što su naučnici potvrdili  da je kriza sa elektronskim cigaretama zapravo prouzrokovana ilegalnim modifikovanjem kapsula sa tečnošću za elektronske cigarete, predsjednik Donald Trump, koji je prvobitno razmišljao o potpunoj zabranih vaping proizvoda, okrenuo se drugim temama, a ovim problemom se dalje bavi Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), kao glavno regulatorno tijelo za sve duhanske proizvode i njihove alternative.

Ova agencija, kako bi regulirala situaciju na tržištu, uvodi novo pravilo – iako su već komercijalizirane, do maja 2020. godine sve elektronske cigarete moraju proći „predtržišnu analizu“, a ukoliko žele da ostanu na američkom tržištu.

Philip Morris je jedina kompanija koja nije čekala na ovo upozorenje, već je još prije dvije godine proaktivno podnijela FDA-u sve naučne dokaze kojim raspolaže, kako bi za IQOS, svoj elektronski uređaj koji zagrijava duhan, dobili zvanično odobrenje prije nego što se pojavi u američkim prodavnicama.

- Na osnovu stroge analize naučnih dokaza, agencija je odlučila da je komercijalizacija ovog proizvoda na američkom tržištu u skladu sa zaštitom javnog zdravlja, a jedan od ključnih razloga za to je što ovaj proizvod proizvodi manje ili niži nivo nekih toksina od cigareta koje sagorijevaju duhan - zvanično je obrazložio FDA svoju odluku u vezi sa IQOS-om, na koju se čekalo dugo, ali o kojoj sada maštaju mnogi proizvođači elektronskih cigareta, koji nisu imali ili strpljnja za procedure ili dovoljno naučnih dokaza prije nego što su pustili proizvod na tržište.

Iako se ne radi o istoj kategoriji proizvoda, jer IQOS zagrijava duhan, a elektronske cigarete koriste tečnost koja sadrži nikotin, obje kategorije, pod uslovom da počivaju na sveobuhvatnim naučnim analizama, proizvedene su po strogim sigurnosnim i kvalitativnim standardima i komercijalizovane na odgovoran način, predstavljaju bolju opciju od nastavka pušenja.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hifa-oil obilježava 20 godina uspješnog poslovanja

Samsung očekuje rast profita od 52 posto

Sarajevski aerodrom u 2021. opslužio 767.133 putnika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'