Svijet     | 27.11.2019. 11:03 |

Izraelski ratni avioni napali mete u Pojasu Gaze

FENA Internet

GAZA, 27. novembra (FENA) - Izraelski ratni avioni napali su tokom noći i u ranim jutarnjim satima u srijedu nekoliko meta u opkoljenom Pojasu Gaze, izazivajući štete, ali niko nije povrijeđen u napadima, javio je dopisnik WAFA-e.

On navodi da su izraelski avioni napali položaj u kvartu Zaytoun, smješten na jugoistoku grada Gaze, s dva projektila, i još jedan položaj na zapadu Gaze s trećim projektilom, stvarajući ruševinu od zgrade i štete na obližnjim kućama.

Izraelski projektili također su pogodili položaj u zapadnom djelu grada Khan Younisa u južnoj priobalnoj enklavi, uništivši ga i izazivajući požar. Nije javljeno o eventualnim žrtvama.

Izrael je izveo posljednji niz zračnih udara u znak odmazde za raketnu vatru iz enklave.

Izraelski napadi ugrozili su krhko primirje dogovoreno u ovom mjesecu  uz posredovanje Egipta i Ujedinjenih naroda, a koje je okončalo posljednju izraelsku agresiju na Gazu.

Dva miliona Palestinaca živi u Pojasu Gaze i metom su okrutne i paralizirajuće izraelske blokade već 12 godina, i čestim napadima koji su oštetili veći dio infrastrukture priobalne enklave.

Dva miliona stanovnika Gaze živi pod "daljinskom kontrolom" okupatora i striktnom opsadom, koja je uništila lokalnu ekonomiju i ugrozila je temeljnu egzistenciju Palestinaca koje pogađa  stopa nezaposlenosti bez presedana u svijetu i siromaštvo, dok su odsječeni od ostatka okupiranih palestinskih teritorija i vanjskog svijeta.

Svaki drugi od troje Palestinaca u Gazi izbjeglica je s teritorije koju sada čini Izrael.  Izraelska vlada zabranjuje im da ostvaruju svoje pravo na povratak zagarantovano međunarodnim pravom jer oni nisu Jevreji, navodi WAFA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta