Magazin     | 26.11.2019. 15:54 |

Animafest: Georges Schwizgebel ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo

FENA Agencije

ZAGREB, 26. studenoga (FENA) - Švicarski animator Georges Schwizgebel, najnagrađivaniji autor u povijesti Animafesta Zagreb, dobitnik je Nagrade za životno djelo ovogodišnjeg, 30. izdanja tog svjetskog festivala animiranog filma, na čijem će mu otvorenju, 8. lipnja iduće godine, nagrada biti uručena.

Schwizgebel je na dosadašnjim izdanjima festivala osvojio ukupno sedam nagrada i tri posebna priznanja.

Vijeće Animafesta obrazložilo je kako je "nagrađeni švicarski vizualni umjetnik jedan od najvažnijih suvremenih majstora animacije", prenosi Hina.

Dobitnik je brojnih svjetskih nagrada, utemeljitelj je produkcijskog studija GDS, u sklopu kojega se bavi i dizajnom, često je surađivao i s kanadskim producentima (NFB), a posebno je cijenjen po svom radu u tehnici slikanja na staklu.

"Uz klasično i moderno slikarstvo, veliku mu inspiraciju predstavljaju i glazba, književnost te mitologija, a narativne i lirske elemente obogaćuje i afinitetom prema poetici eksperimentalizma", napominje se u obrazloženju.

Naziva ga se velikanom "slikarstva u pokretu“ (animated painting), a njegova se najpoznatija djela često temelje na eleganciji linije i pokreta.

Filmovi kao što su "Godina jelena" (1995), " Fuga" (1998), "Djevojka i oblaci" (2001), "Čovjek bez sjene" (2004), "Igra" (2006), "Romansa" (2011) ili "Kralj vilenjaka" (2015), unatoč međusobnim razlikama, ukazuju na prepoznatljivu snagu Schwizgebelovih nezaboravnih poetskih vizija, dodaje se.

Prijave za sudjelovanje na ovogodišnjem Animafestu, koji će se održati od 8. do 13. lipnja, otvorene su do 1. veljače.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Animafest: Program Rise&Shine kao prilika za mlade talente

Animafest: Za 50. rođendan u Zagrebu bogati program i niz svjetskih premijera

Animafest s nagrađenim filmovima najavljuje jesensko izdanje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana