Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 09:36 |

Okupljanje u Banjoj Luci uoči suđenja članovima grupe 'Pravada za Davida'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 26. novembra (FENA) – "Neće nas zaplašiti" – rekli su članovi neformalne grupe „Pravada za Davida“ uoči današnjeg suđenja u Osnovnom sudu u Banjoj Luci zbog održavanja neprijavljenog skupa i za remećenje javnog reda i mira, 17.decembra prošle godine.

Ozren Perduv, jedan je od 24 osobe, većinom članova neformalne grupe građana "Pravda za Davida", koji su prošle godine protestvovali ispred Narodne skupštine RS-a, nakon što su, kako kaže, saznali da je kandidat za ministra unutrašnjih poslova u RS novi, tj. stari ministar Dragan Lukač.

Tvrdi da su se sprontano okupili te da nisu prekršili zakon.

- Oni nas terete za nezakonito okupljanje i ozbiljno remećenje javnog reda i mira, ali smo mi tog dana održali praktični čas iz demokratije, spontano okuplajnje, ali nažalost naš Zakon o okupljanju to ne prepoznaje – tvrdi Perduv.

Kaže da se ovo liči na „Proces“ Franka Kafke, gdje glavni junak kroz čitav roman priprema odbranu, a "zapravo se postavlja pitanje od čega se on to zapravo brani i to je suština svega što se dešava i ovdje".

- Sistem je vrlo efiksan kada treba da kazni one koji traže pravdu i šaljemo poruku – zaustavite represiju policije nad nama – tvrdi Perduv.

Optužbe da su, kako kaže, remetili javni red i mir nemaju nikakavu težinu budući da svi uzvici i parole zapravo predstavljaju izražavanje mišljenja o radu državnih organa (MUP i ministar), a što nije kažnjivo - to se eksplicitno navodi u Ustavu RS, kao i u Zakonu o javnom redu i miru RS.

Isped banjalučkog Osnovog suda okupljeni članovi grupe "Pravda za Davida" jutros su nosili transparente na kojima piše "Zaštitite nas", "Pomozite nam", "Zaustavite represiju policije nad svima nama"..., kao i fotografije Davida Dragičevića.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana