Magazin     | 26.11.2019. 08:39 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 26. studenoga (FENA) - 

- 1504. Umrla Isabela I, katolička kraljica Kastilje od 1474. godine. Njezinom udajom za Fernanda II. Aragonskog ujedinjeni su Kastilja i Aragon i stvoreni temelji jedinstvene španjolske države i budućeg kolonijalnog carstva.

- 1855. Umro poljski pisac Adam Mickiewicz, najistaknutiji poljski romantičar. Njegov idilični ep "Pan Tadeuš", u kojem je dao viziju stare Poljske koja nestaje, smatra se najvećim djelom poljskog romantizma.

- 1914. U Prvom svjetskom ratu eksplodirao je britanski ratni brod Bulwark dok je u njega ukrcavano streljivo. Od 750 članova posade preživjelo je samo njih 12.

- 1922. Otvorena grobnica faraona Tutankamona koju je u Dolini kraljeva kod Luxora otkrio engleski arheolog Howard Carter. Carter i lord Carnarvon bili su prvi ljudi koji su ušli u grobnicu nakon više od 3.000 godina kada je u nju položen faraon.

- 1939. Rođena Anna Mae Bullock, poznata kao Tina Turner, američka soul, R&B, dance, disco, pop, rock pjevačica, glumica, plesačica i tekstopisateljica. Nagrađena je s osam Grammy nagrada, a časopis "Rolling Stone" stavio je Tinu na listu Besmrtnika - najvećih izvođača svih vremena.

- 1939. Napadom sovjetske armije počeo sovjetsko-finski rat. Oružani sukob trajao je do 12. ožujka 1940., kada je potpisan mir kojim je Finska ustupila Sovjetskom savezu veći dio Karelije i oblast u Murmanskom zaljevu.

- 1942. U Bihaću je u Drugom svjetskom ratu osnovano Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije, a 54 delegata su izabrala Izvršni odbor AVNOJ-a s dr. Ivanom Ribarom na čelu.

- 1949. U Indiji prihvaćen ustav kojim je Indijska unija postala republika u okviru britanskog Commonwealtha. Ustav je stupio na snagu u siječnju 1950. godine.

- 1965. Francuska lansirala prvi vještački satelit.

- 1968. Umro Arnold Zweig, njemački pisac, autor romana "Slučaj narednika Griše", koji mnogi kritičari smatraju najboljom njemačkom knjigom o Prvom svjetskom ratu.

- 1987. Tajfun na Filipinima razorio oko 14.000 kuća, poginulo je 270 ljudi.

- 1998. U zajedničkoj deklaraciji tijekom posjeta kineskog predsjednika Jiang Zemina, Japan je izrazio duboko kajanje zbog akcija koje je poduzeo u Kini u Drugom svjetskom ratu.

- 2001. Nepalski kralj Gyanendra objavio izvanredno stanje u zemlji nakon trodnevnih nemira, tijekom kojih je ubijeno najmanje sto ljudi, a koje su izazvali pripadnici maoističkog gerilskog pokreta u pokušaju da svrgnu monarhiju s vlasti.

- 2018. Umro Bernardo Bertolucci, talijanski redatelj, najpoznatiji po filmovima "Posljednji tango u Parizu" i "Posljednji kineski car".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo