Regija     | 25.11.2019. 16:34 |

Crnogorski premijer osudio odluku tri veleposlanika da plate kaznu kolegici

FENA Agencije

PODGORICA, 25. studenoga (FENA) - Crnogorski premijer Duško Marković ocijenio je u ponedjeljak neprimjerenom odluku trojice crnogorskih diplomata da plate kaznu od 600 eura, koju je sud u Podgorici izrekao bivšoj dužnosnici crnogorskog ministarstva vanjskih poslova zbog vrijeđanja vjernika Srpske pravoslavne crkve. 

Marković ipak smatra da trojica veleposlanika zbog tog postupka ne trebaju biti sankcionirana, već da država treba ojačati svoj unutarnji sustav.

''Moramo naučiti sve da rade svoj posao i da se ne petljaju u tuđi. Pojedinci moraju raditi za sustav, a ne da institucija bude platforma za iznošenje osobnih stajališta, a suprotno onome što je institucionalni sustav i državna politika'', priopćio je Marković.

Odluku trojice crnogorskih diplomata da plate kaznu umjesto kolegice oštro je kritizirao ured ombudsmana u Crnoj Gori navodeći da je time kompromitirana svrha sankcije koju je izrekao sud, koji je u odluci naveo da se kazna izriče “da bi se izrazio društveni prijekor prema počinitelju zbog izvršenog prekršaja i da se utječe na njega i sve ostale osobe da ubuduće ne čine prekršaj".

“Kada se to radi s najviših diplomatskih adresa, pa čak i ako je u osobno ime, to može imati ozbiljne posljedice na sve buduće slučajeve sa sličnom pozadinom, a naročito na homogenost crnogorskog društva u osudi ovakvih akata i prihvaćanje najviših civilizacijskih i europskih vrijednosti kada su ovakve pojave u pitanju", piše u priopćenju crnogorskog ombudsmana.

Postupak trojice veleposlanika naišao je i na osude u crnogorskoj LGBT zajednici. Bojana Jokić iz LGBT foruma Progres priopćila je da je ona, kao osoba koja se godinama bori za suzbijanje govora mržnje, šokirana izostankom reakcije na otvorenu podršku crnogorskih diplomata djelatnici crnogorskog ministarstva, prenosi Hina.

“Licemjerno je što nema reakcije civilnog sektora i šireg društva. Da je bilo koji veleposlanik rekao da će platiti kaznu nekome tko je vrijeđao LGBTIQ osobe, osobe s invaliditetom, žene ili bilo koju drugu manjinu, do sad bi se ostavke tražile i potpisivale peticije, a ovako mi samo ostaje pitati kolege zašto i zbog čega se ne oglašavaju? Ako tražimo jednaka prava za sve, onda se valjda i trebamo boriti za jednaka prava za sve, bez kalkulacija“, navela je Jokić.

Dužnosnica crnogorskog MVP-a Mirna Nikčević je sredinom lipnja, s pozicije prvog tajnika crnogorskog veleposlanstva u Ankari, na društvenim mrežama komentirala okupljanje vjernika Srpske pravoslavne crkve na Trojičin dan u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, objavivši između ostalog da bi "zapalila Hram i sva goveda tamo" i da se radi o "koljačima primitivnim".

Zbog ove objave, Nikčević je povučena iz Turske, a podgorički sud za prekršaje kaznio ju je sa 600 eura zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja. Kaznu su umjesto nje platili su veleposlanici pri Svetoj Stolici Miodrag Vlahović, u SAD-u Nebojša Kaluđerović i Austriji Željko Perović, objasnivši u javnom priopćenju "da je Nikčević lako kazniti, ali da je teško trpjeti i šutjeti na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog".

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore ogradilo se od postupka trojice veleposlanika navodeći u prioćenju “da su iz medija doznali za odluku trojice diplomata, što je u suprotnosti s praksom jer veleposlanici javno ne iznose stajališta mimo MVP-a”.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo