Bosna i Hercegovina     | 25.11.2019. 11:09 |

Jusić o postignućima i prioritetima u okviru odbrambenog sektora

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 25. novembra (FENA) - Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH), i pored ograničenih izdvajanja za sektor odbrane, svoj 14. rođendan dočekuju s dobrim rezultatima koji su prepoznati i cijenjeni u zemlji, kao i od partnera u inozemstvu, istaknuo je zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić u razgovoru za Fenu povodom Dana OSBiH, 1. decembra i 14. godišnjice njihovog ustroja. 

Istovremeno, navodi kako su, uprkos limitiranim finansijskim mogućnostima, OSBiH uspješno odgovorile brojnim obavezama u skladu s vlastitom misijom, uključujući  sudjelovanje u sklopu međunarodnih mirovnih misija, najnovija postignuća u segmentu obuke, te brojne aktivnosti realizirane oblasti  civilno-vojne suradnje, kao i u procesu deminiranja i rješavanja viškova naoružanja.

- Aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u 2019. godini implementirane su u skladu s realnim mogućnostima finansijske podrške, u okolnostima neusvajanja Zakona o budžetu institucija BiH za 2019. godinu, pa je funkcionisanje Ministarstva odbrane i OS BiH egzistiralo po osnovu Odluka o privremenom finansiranju donešenih od Vijeća ministara BiH - podsjeća Jusić.

Također, navodi kako je nastavljena uspješna saradnja sa NATO-om i EUFOR-om u sklopu vježbi poput „Brzog odgovora 19“, izvedene sa EUFOR-om i njegovim rezervnim snagama na više lokacija u BiH, „a pripadnici OS sudjelovali su i na vježbama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Njemačkoj“.

U osvrtu na prioritete i stanje u vezi s Akcijskim planom za članstvo u NATO-u (MAP) i uopće odnosima sa Sjevernoatlantskim savezom, uključujući i dešavanja koja koincidiraju s obilježavanjem godišnjice OSBiH, a tiču se najnovijeg dogovora u Predsjedništvu BiH, zamjenik ministrice odbrane BiH ističe kako se pri donošenju strateških odluka, svaka odgovorna vlast u svome radu rukovodi konkretnim koristima koje proizilaze za sve njezine građane.

- Članstvo u Sjevernoatlantskom savezu našim bi građanima donijelo konkretne benefite, a oni su socijalni, ekonomski, sigurnosni, obrazovni, zdravstveni, industrijski, tehnološki i svaki drugi. Te bi koristi za naše građane pozitivno utjecale na njihov bolji i prosperitetniji život i tu ne vidim alternativu - izričit je Jusić.

U vezi s tim, ističe kako od 2005. godine postoji zakonska obaveza na tom planu, te da član 84. Zakona o odbrani BiH obavezuje sve subjekte odbrane da provode aktivnosti potrebne za prijem Bosne i Hercegovine u NATO članstvo. 

Jedan od mehanizama suradnje BiH sa NATO-om je i Proces planiranja i revizije (PARP) koji traje od 2007. godine, a trenutno je u toku osmi ciklus, odnosno aktivnosti na ispunjavanju 34 partnerska cilja, koji su usmjereni ka jačanju odbrambene i sigurnosne sposobnosti OSBiH, te povećanju stepena interoperabilnosti sa snagama NATO-a.

- Kako bi bili spremni odgovoriti različitim izazovima kolektivne sigurnosti, deklarisali smo 11 postrojbi različitih organskih struktura, koje su interoperabilne za djelovanje s partnerima iz NATO-a te ocjenjene kao 'borbeno spremne'. Najnovija takva deklarisana postrojba je Bataljonska grupa lake pješadije, koja je nedavno ocjenjivana na Manjači. Ona broji 840 ljudi s pratećom opremom, što je gotovo deset posto ljudskih resursa OS. Time smo pokazali opredjeljenje za evroatlantske integracije te samim time i ozbiljnost da damo dodatni doprinos u gradnji i čuvanju mira u svijetu - precizira Jusić.

Po njegovim riječima, u sklopu razvoja dalje suradnje i parnerstva s NATO-om, a na korist ne samo vojnog i obrambenog sektora već i cijele BiH, ministri inozemnih poslova država članica Saveza  su na sastanku održanom u Briselu 5. decembra 2018. godine  potvrdili nastavak potpore Bosni i Hercegovini na njenom reformskom putu, te iskazali spremnost za prihvaćanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za BiH.

Na upit o dokumentu (Program reformi BiH), koji je tek upućen u Sjedište NATO-a, Jusić napominje da šira javnost još nije upoznata s njim, te da je u ovom trenutku prerano komentirati njegov sadržaj.

U kontekstu kontinuiteta obuke i osposobljavanja pripadnika OSBiH, Jusić naglašava da je u ovoj godini prvi put izvedena vježba Bataljonske grupe lake pješadije, te realizirana zajednička vježba pod nazivom „Srebrna strijela“ s pripadnicima Nacionalnih gardi Marylenda i Ohaja uz sudjelovanje Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Uz to, izvedeno je zajedničko bojevo gađanje artiljerijskih bataljona OSBiH, održano prvo takmičenje „Najsposobniji pripadnik OSBiH“ i pokrenuta realizacija projekta registracije malog i lakog naoružanja, te održana  regionalna konferencija „Mediji i odbrana“.

- U periodu privremenog finansiranja u ovoj godini, kada su raspoloživa sredstva na nivou tekućih rashoda iz prethodne godine, nije bilo moguće vršiti nabavke na kapitalnim izdacima, izuzev ranije odobrenih višegodišnjih projekata za koje, također, nedostaju potrebna sredstva. Također, imamo poteškoće s redovnim održavanjem neperspektivnih vojnih lokacija zbog nedostatka sredstava. Još uvijek ne postoji interes nižih razina vlasti da preuzmu brigu o ovim lokacijama i to nas u velikoj mjeri opterećuje - pojašnjava Jusić, referirajući se na pojedine segmente u odbrambenom sektoru.

Prema rapoloživim pokazateljima MOBiH,  Bosna i Hercegovina, u cijeloj regiji, najmanje izdvaja za svog vojnika, te je od  2009. godine vojni budžet u konstantom padu, a tek prošle godine je taj pad u određenoj mjeri zaustavljen, tako da se trenutno izdvaja oko 0,9 posto bruto-društvenog proizvoda (radi  usporedbe, Hrvatska za obranu izdvaja 1,3 posto, a Srbija barem 1,2 posto GDP-a).

- Osim toga, oružane snage susjednih zemalja otpočele su programe modernizacije. Mi na to gledamo kao na uobičajene procese u razvoju bilo koje vojske. Stoga, isto tražimo i za nas i naše oružane snage. Svaki političar koji se koncenrira na konkretnu dobit koju imamo postojanjem OSBiH, kako na unutarnjem, tako i na vanjskopolitičkom planu, ne bi trebao imati problem podržati planove modernizacije, koje smo mi već izradili i koji zahtjevaju određena izdvajanja - pojašnjava Jusić.

U vezi s tim, napominje kako, u međuvremenu, u opremanju OS pomažu i partnerske zemlje, o čemu svjedoče podaci da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država ove godione donirala još 20 visokomobilnih višenamjenskih motornih vozila (HMMWV) „Humvee“ , a u narednom periodu očekuje se isporuka još 16 istih vozila, čime bi njihov broj u OSBiH porastao na 60.

SAD je nedavno donirao i vojne radio-stance firme 'Harris', a zahvaljujući sredstvima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva (UK), OSBiH su dobile i novu opremu za spašavanje za oba helikopterska skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane, a putem njemačke donacije stavljene su u upotrebu bočne dizalice za helikoptere UH-1H, čime je proširen spektar zadataka koje mogu izvršavati, uključujući i pomoć civilnim institucijama...

- OSBiH i u ovoj godini su se posebno istakle u akcijama pomoći civilnim institucijama. U skladu s propisanim procedurama, vojni helikopteri gasili su požare, a inženjerija pomagala na posebno zahtjevim infrastrukturnim projektima. Doprinos OSBiH u akcijama deminiranja BiH raste iz godine u godinu, tako da OS u cjelokupnom procesu deminiranja u BiH sudjeluju sa oko 30 posto - navodi Jusić.

Uz pomoć partnera iz međunarodne zajednice poseban uspjeh ostvaren je u rješavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES-a), te su viškovi te vrste svedeni na manje od 6.000 tona, a na sličan način se realizira i projekat obilježavanja malog oružja i lakog naoružanja, što u konačnici doprinosi većoj sigurnosti pripadnika OS i stanovništva, kao i jačanju kredibiliteta OSBiH kod međunarodnih partnera.

U odgovoru na upit u vezi sa sudjelovanjem pripadnika OSBiH u međunarodnim misijama, Jusić ističe kako, „za razliku od vremena kad smo bili predmetom međunarodne strane pomoći u održanju mira, građani naše zemlje danas mogu biti ponosni što već dulje vrijeme naše OS ravnopravno sudjeluju u nekoliko međunarodnih mirovnih misija UN-a, NATO-a i EU, čime pripadnici OSBiH na najbolji način predstavljaju našu zemlju“.

Kako je kazao, OSBiH, u skladu s odlukama Predsjedništva BiH, sudjeluju u NATO vođenoj mirovnoj operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu, a krajem augusta upućena je i prva rotacija EOD-tima od pet specijalista za uklanjanje eksplozivnih naprava, čime je obim sudjelovanja u operaciji potpore miru u Afganistanu i povećan na ukupno 68 pripadnika.

U manjem broju pripadnici OSBiH služe u UN operacijama u Maliju i Kongu te u misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici, što je pozitivno prepoznato od partnera u NATO-u i EU, koji Bosnu i Hercegovinu cijene kao zemlju koja aktivno sudjeluje u osiguravanju mira i stabilnosti u svijetu.

Kada se radi o kadrovskim pitanjima, Jusić navodi kako se problemi u finansiranju posebno  odražavaju i na plaće pripadnika OSBiH, te negativno utječu na popularnost vojnog poziva u BiH.

U tom kontekstu, smatra „da bi svakom ozbiljnom političaru u ovakvoj situaciji među prioritetima trebalo biti i povećanje plaća u odbrambenom sistemu, jer je iz OSBiH po raznim osnovama tokom 2019. godine izašlo oko 450 osoba, što se pokušava nadomjestiti atraktivnim školovanjima na uglednim vojnim učilištima partnerskih i prijateljskih zemalja, a za što posebno moramo zahvaliti zemljama poput Austrije, Grčke, Hrvatske, Italije, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Srbije, SAD-a, Turske i Velike Britanije“.

Tako je u inozemstvo ove godine upućeno 56 kadeta u 10 zemalja,a, pored toga, više od 250  pripadnika OS se u ovoj godini usavršava u inozemstvu.

- Slanjem kadetkinja i kadeta širom svijeta pokazujemo kako poštujemo tradicije različitosti, s ciljem jačanja zajedništva u BiH. I dalje ćemo predano raditi kako bismo povećali broj pozicija za školovanje mladih na partnerskim vojnim akademijama, što bi, uz prijem oficira iz civilstva, te proces napredovanja u karijeri, dovelo do stvaranja održivog i kvalitetnog sistema upravljanja ljudskim potencijalima u OSBiH - kazao je Jusić, naglašavajući kako su upravo  ljudi naš najvrijedniji resurs.

Kako je planirano, u sklopu podmlađivanja, odnosno procesa kadrovskog zanavljanja OSBiH, ove će godine biti primljeno 207 novih vojnika, te 'proizvedena' 63 nova podoficira i pet ljekara u činu oficira, a 54 oficira, koji se nalaze u završnoj fazi obuke, bit će primljeni u OS početkom 2020. godine.

- Napredujemo i u rodnoj ravnopravnosti. Od ukupnog broja pripadnika OSBiH, njih 7,28 posto su žene te imamo konstantan rast do željenog postotka od 10 posto. MOBiH vodi računa o rodnoj ravnopravnosti unutar svih jedinica, o čemu svjedoči činjenica kako u svim jedinicama do nivoa bataljona postoje kontakt osobe za rodna pitanja - kazao je zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić u razgovoru za Fenu.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Primopredaja donacije Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Podrška Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom