Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 15:44 |

Rezultati PISA istraživanja pokazat će stanje obrazovnog sistema u BiH

FENA Senka Trgovčević

JAHORINA, 22. novembra (FENA) - U Parlamentarnoj skupštini BiH 3. decembra bit će objavljeni rezultati PISA istraživanja za Bosnu i Hercegovinu, što je jedan od najznačajnijih datuma u obrazovanju od nezavisnosti države jer će rezultati pokazati u kakvom je stanju obrazovni sistem.

Potvrdila je to danas šefica Odjeljenja za standarde i ocjenjivanje u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju Žaneta Džumhur na interaktivnoj radionici „Medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta“, koju je organizirao UNICEF BiH organiziro na Jahorini .

- Po prvi put dobit ćemo podatke koji su zasnovani na analizama testova i upitnika koje su popunjavali učenici (15-godišnjaci) i direktori škola o tome kakvo je stanje u bh. obrazovnom sistemu sa nivoa funkcionalnošću pismenošću u određenim oblastima - kazala je Džumhur.

Na temelju rezultata PISA istraživanja dobit će se i ulazni podaci za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

- Ulaganje u kvalitetno obrazovanje osigurava direktno ulaganje u ekonomski razvoj, što zemlja pokazuje bolje obrazovne rezultate to je veći garant da će buduće generacije biti nosioci ekonomskog razvoja - kaže Džumhur.

Objava navedenih rezultata, istakla je, bit će značajan trenutak da razumijemo šta se u bh. obrazovnom sistemu dešava, te šta je potrebno uraditi da ono postane bolje i kvalitetnije odnosno da svako dijete dobije obrazovanje koje zaslužuje i koje će ga usmjeriti da funkcioniše u 21. stoljeću.

Provedbu PISA istraživanja finansirala je Evropska komisija u iznosu od 197.000 eura.

- Uz to postojali su lokalni troškovi koje je jednim dijelom osigurala Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, a drugim donatori. Na prvi momenat izgleda da su to velika ulaganja, ali ako se to podijeli sa brojem učenika koji su u formalnom obrazovanju - na trogodišnjem nivou dobije se iznos koji je ulaganje jedne KM odnosno svake godine 30 feninga po djetetu. Tako da možemo reći da to nisu ulaganja takvog nivoa kojeg BiH ne može da osigura a ono što se dobiva je mnogo značajnije  - rekla je Džumhur ispred Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Ona je predstavnicima medija na današnjoj radionici objasnila na koji način je najbolje da se prikažu rezultati PISA istraživanja.

Također, prvog dana radionice predstavljene su smjernice za procjenu medijskih sadržaja u svjetlu najboljeg interesa djeteta, a drugog dana fokus će biti na dodjeli tradicionalnih godišnjih priznanja.

Organiziranjem radionice UNICEF u Bosni i Hercegovini nastavlja sa praksom konsultacija sa predstavnicima medija, stručnjacima, aktivistima i odgovornih institucija o medijskom doprinosu promociji zaštiti prava djeteta.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

U Mostaru radionica o stanju i problemima energetske tranzicije u BiH

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana