Regija     | 22.11.2019. 15:26 |

Drač - Dodijeljeno 16 novih grantova za razvoj turizma na zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

DRAČ, 22. novembra (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila na svečanosti dodjele grantova u sklopu projekta za razvoj i promociju turizma danas u Draču da predstavljajući 12 završenih i 16 novododijeljenih grantova za razvoj i promociju turizma na zapadnom Balkanu pokazuju vam samo dio uspješnih priča o regionu.

Novih 16 grantova za razvoj turizma na zapadnom Balkanu uslijedilo je nakon uspješne realizacije prvog kruga od 12 grantova. Novi grantovi će dovesti do dalje diversifikacije ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u regionu i unapređenja kvaliteta usluga.

Rezultati realizacije prvih 12 grantova obuhvataju 16 novih kulturoloških i 18 novih avanturističkih tura, te 350 kilometara novih i bolje uređenih planinarskih staza, uspostavljena je regionalna mreža arheoloških lokaliteta rimskog perioda kao i saradnja arheoloških lokaliteta rimskog perioda; region je dobio svoj prvi standard prilagođenosti biciklistima, kao i prvu regionalnu mrežu jahanja; dok se promocija tura, među kojima su skriveni dragulji starog grada Skoplja i kreativna istorija Balkana, nastavlja preko internetske platforme i aplikacija. 

- Suština ovog projekta u sektoru turizma za nas nije samo pitanje koliko dobitnika grantovskih sredstava je danas sa nama, njih 16, ili 12 prošle godine, ili novih sedam od sljedećeg ponedjeljka, ili koliko je sredstava na raspolaganju, i slično. Za nas koji se bavimo regionalnom saradnjom turizam je priča koja se stalno razvija, jer nas uči toleranciji i uvjerava da je najbolja priča koju možemo ispričati o regionu ona o promociji njegovih ljepota i bogatstva - rekla je Bregu.  

Precizirala je da je prošle godine region posjetilo 12 miliona turista, međutim ne smatra da se turizam treba predstavljati u brojkama i njegovim koristima, kao to da čini samo jednu petinu BDP-a ili da 20 posto ljudi radi u turizmu ili da se samo dva posto BDP-a dodjeljuje sektoru turizma, saopćeno je iz RCC-a.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo