Kultura     | 24.11.2019. 10:47 |

Treće izdanje knjige 'Stari most - s mjesta događaja' Miroslava Landeke

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 24. studenoga (FENA) - U nakladi Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak - Glavna podružnica Mostar iz tiska je izišlo treće dopunjeno izdanje knjige "Stari most - s mjesta događaja", autora Miroslava Landeke.

 Ova je knjiga skup novinarskih tekstova o projektu obnove Staroga mosta i kulturno-povijesnoga naslijeđa u Mostaru. Tekstovi su poredani kronološki i objavljivani su najvećim dijelom u splitskom dnevniku Slobodna Dalmacija te na pojedinim portalima.

 "Objavljivani su u razdoblju od 16. lipnja 1999. godine, od dana potpisivanja Ugovora o obnovi Staroga mosta između Grada Mostara, Bosne i Hercegovine, UNESCO-a i Svjetske banke, do dana kada je taj projekt završen svečanom ceremonijom otvorenja Staroga mosta 23. srpnja 2004. godine, do upisa na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture i kasnije proslave značajnih datuma", navodi autor.

 Pažljivim čitanjem ova knjiga svjedoči, predočava, ukazuje, govori i donosi. Sve to Landeka radi tekstovima koji kao samostalne jedinice daju samo fragmente no sklopljene, usustavljene, naprosto poput puzzla posložene pričaju nam priču o mostu koji je iz vremena Sulejmana Veličanstvenoga izronio majstorskom rukom mimara Hajrudina.

 "Kada jedna knjiga ima tri izdanja onda je važna i vrijedna kako za pojedinca tako i za društvenu zajednicu. Svi mostovi su lijepi, ali je Stari mostarski biser i njegovo poslanje utkano u ona dva kraja što ga drže uspravnim i onda kada ga prostim okom nismo mogli vidjeti. Upravo je ta priča ukoričena u 105 novinarskih izvješća i uokvirena je umjetnost slike i riječi", ističe prof. dr. Vanda Babić.

 Dodaje kako se u njima mogu osjetiti kaplje znoja graditelja, suze radosnice, strepnje i bojazni, igre i zakulisne igrarije, pa i onaj ponos i sreća kada se podigao, ispravio i povezao.

 "Zato je ova knjiga 105 kamenčića utkanih u novi Stari, puno više od željeza i kamena, ona je emocija prisutna u svakoj reportaži pa i tamo kada se odabiru materijali, važu blokovi i čavli", navodi Babić.

 U pogovoru Marko Romić ističe kako je Stari most u Mostaru zapamtio puno toga, u više od 450 godina svog života vidio je i dobro i zlo.

 "Na žalost, doživio je i to da se, ranjen i pogođen granatama, privremeno spusti u Neretvu, u dubine. No, srećom, čini se kao besmrtan. Ponovno se digao, zahvaljujući ljubavi stotina tisuća ili milijuna ljudi. Miroslav Landeka jedan od tih zaljubljenika u Staroga, svoju je ljubav iskazao na iznimno lijep, svrsishodan način i svima koji živimo danas, te posebno onima koji će doći iza nas, ovim je djelom rasvijetlio i približio zanimljive detalje", piše Romić.

 I Danijel Vidović naziva autora zaljubljenikom u Stari most i posebno ističe uvrštavanje Mosta i stare gradske jezgre na popis svjetske baštine UNESCO-a, što je bilo prvo kulturno dobro iz BiH upisano na tu prestižnu listu.

 Priča o Starome mostu, nastavlja Vidović, i njegovu stradanju prepuna je političkih spletki i manipulacija te jednostranih, u pravilu, isključivih tumačenja, dok s druge strane kroz nju je zorno prikazan veliki entuzijazam stručnih pojedinaca, kao i kompleksan proces izgradnje domaćih i međunarodnih institucija na iznimno zahtjevnom projektu obnove ratom uništene kulturno-povijesne baštine te ponovnom povezivanju i gradnji onih nevidljivih, ali ne manje važnih, mostova među ljudima.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promocija prijevoda Đulistana i Bustana i izložba rukopisa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta