Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 12:17 |

Vlada KS - Aktivnosti na uspostavi Centra za upravljanje kvalitetom zraka

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo imenovala je Radnu grupu za izradu Elaborata opravdanosti uspostave Centra za upravljanje kvalitetom zraka u Kantonu Sarajevo.

U sastav te radne grupe imenovani su prof. dr. Aleksandar Knežević, Zijada Krvavac, prof. dr. Kasim Tatić, Goran Rokvić i Mia Maslo Kapidžić.

- To radno tijelo ima zadatak da formira pomenuti centar koji je definisan Kantonalnim ekološkim akcionim planom, uvažavajući pravne, ekonomske i druge kriterije - naglasio je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović te dodao kako se njegovo formiranje planira za narednu godinu.

Upravo zbog toga su u Radnu grupu predlaženi stručnjaci iz oblasti menadžmenta kvaliteta zraka, održivog ekonomskog okolišnog planiranja te pravnici i zaposlenici Ministarstva koje imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

Istakao je i kako će to tijelo kroz navedeni Elaborat na bazi analize postojećeg stanja i trenutnih kadrovskih i organizacionih mogućnosti predložiti jačanje kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta institucija koje imaju obavezu da djeluju na prevenciji i očuvanju kvaliteta zraka.

 Planirano je da bi Centar za upravljanje kvalitetom zraka, između ostalog, trebao pratiti trend kvaliteta zraka, da izrađuje izvještaje i stručne podloge za prostorno planiranje, da predviđa stanje kvaliteta zraka za različite scenarije, da vrši kalibraciju matematskih modela, da prati različite doprinose izvora emisija u zrak, da daje preporuke i upozorava javnost na povećane koncentracije pojedinih polutanata, da vrši razmjenu podataka, da opslužuje web stranicu i sredstva informisanja i sl., saopćila je Press služba KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom