Regija     | 21.11.2019. 15:27 |

Janša na kongresu EPP-a podupro ulazak Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u Schengen

FENA Agencije

LJUBLJANA, 21. studenoga (FENA) - Čelnik slovenske oporbe i bivši premijer Janez Janša podržao je, na kongresu Europske pučke stranke (EPP) u četvrtak u Zagrebu, uključivanje Hrvatske u Schengenski prostor.

-Bugarska, Rumunjska i Hrvatska ispunile su kriterije za ulazak u Schengenski prostor. Treba ih pustiti u Schengen, time će se povećati sigurnost u cijeloj Europskoj uniji - kazao je u svom govoru predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS), koja je, uz još dvije manje slovenske stranke desnog centra, dio političke obitelji EPP-a.

On je danas na marginama skupa EPP-a u Zagrebu ponovio kako slovenski nacionalni interes nije blokada hrvatskog ulaska u Schengen i da to nije samo njegova ocjena, nego i mišljenje većine ljudi u Sloveniji, prenijela je Hina.

Slovenska vladajuća koalicija, koju vodi premijer Marjan Šarec, suprotstavila se nedavno odluci Europske komisije koja je dala "zeleno svjetlo" za ulazak Hrvatske u Schengen potvrdivši da je Hrvatska za to ispunila sve tehničke kriterije.

Aktualna Šarecova vlada kao razloge svog stajališta iznosi otvoreno granično pitanje, odnosno aferu oko arbitraže te tvrdi da Hrvatska ne kontrolira u cijelosti granicu s BiH kada su u pitanju ilegalni migranti.

Janša je danas HDZ-u i premijeru Plenkoviću zahvalio na gostoprimstvu i uspješnoj organizaciji kongresa najmoćnije europske političke grupacije, uz dobre želje za prvo predsjedanje Hrvatske Europskim vijećem u prvoj polovici iduće godine. 

-Ako želimo snažnu i djelotvornu EU, moramo također imati jake i stabilne države članice - rekao je slovenski oporbeni čelnik.

Janšina stranka na lanjskim je izborima osvojila najviše glasova i mandata, ali nije uspjela sastaviti vladajuću koaliciju, što je onda uspjelo koaliciji pet lijevo-liberalnih stranaka koje vodi premijer Marjan Šarec, no riječ je o nestabilnoj vladi kojoj do obične parlamentarne većine nedostaju dva glasa.

Janša je vodio slovensku vladu od 2004. do 2008., a pred kraj tadašnjeg mandata Slovenija je, u prvoj polovici 2008., po prvi put predsjedavala EU-om u koju je ušla 2004. godine.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo