Bosna i Hercegovina     | 21.11.2019. 15:13 |

U Domu zdravlja Goražde realizacija projekta "Izliječimo zdravstvo"

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. novembra (FENA) - Dom zdravlja "Dr. Isak Smaokovlija" Goražde jedna je od petnaest zdravstvenih ustanova u BiH u kojoj će u naredne dvije godine biti relizovan projekat "Izliječimo zdravstvo".

Projekat čiji je cilj borba protiv korupcije u ovoj oblasti realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Transparency Internacional BiH.

 Direktor goraždanskog Doma zdravlja dr. Edin Čengić naglašava da je ova ustanova sama konkurisala za ovaj projekat.

- Mi tvrdimo da kod nas nema korupcije jer zaista nikada nije bilo prijava, ali moramo biti svjesni da izostanak prijava može biti i posljedica nekog nepovjerenja u sistem. Mi želimo da transparentno uspostavimo sistem borbe protiv korupcije za koji će i naši građani i poslovni partneri i svi drugi faktori znati od čega se sastoji i gde oni mogu i na koji način prijaviti svako koruptivno djelovanje unutar doma zdravlja - ističe Čengić.

Dodao je da će se realizacijom ovog projekta nastojati unaprijediti kvalitet zdravstvene zaštite.

- Projekat "Izliječimo zdravstvo" nastojat će doprinijeti smanjenju korupcije u zdravstvenom sektoru, što će građanima donijeti direktne koristi kroz poboljšan rad ciljanih zdravstvenih ustanova, kao i bolju efikasnost i pristupačnost zdravstvenih usluga. Projekat je fokusiran na četiri oblasti - finansijsko upravljanje i kontrola, sukob interesa, menadžment odnosno upravljanje ljudskim resursima i javne nabavke. To su četiri segmenta koja su identificirana kao najpodložnija korupciji - precizirao je Čengić.

Direktor goraždanskog Doma zdravlja pojasnio je da će je tokom dvogodišnje realizacije projekta predviđen niz aktivnosti, od provjere propisa, edukacije, do monitoringa samog rada i djelovanja uposlenih u Domu zdravlja.

- Najprije će stručnjaci iz ove dvije nevladine organizacije da analiziraju naše interne propise kao što je naš Pravilnik o borbi protiv korupcije i reći će da li su tu potrebne korekcije ili dopune. Zatim će se održavati radionice za uposlenike koji se najdirektnije bave navedenim oblastima i tu će dobiti smjernice kako da uskladimo svoje propise i uspostavimo mehanizam od vrha ka dnu među uposlenicima, za prijave i samu prevenciju korupcije. Stručnjaci tih organizacija će potom da prate da li mi to primjenjujemo kako treba - kazao je direktor Doma zdravlja "Dr. Isak Samokovlija" Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Dom zdravlja Mostar otvara Zrakoplovno-medicinski centar

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!