Ekonomija     | 20.11.2019. 15:26 |

Devleta Pamukčić osvojila nagradu 'Snaga izvrsnosti' u sektoru poljoprivrede

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Na jučerašnjoj dodjeli nagrada "Snaga izvrsnosti", koju je organizovalo Udruženje poslovnih žena u BiH, za pobjednicu u sektoru poljoprivrede proglašena je Devleta Pamukčić, direktorica poljoprivredne zadruge "Milk Land" koja radi sa kooperantima iz šire tuzlanske regije.

Pamkučić je prepoznata po svom dugogodišnjem radu na podršci farmerima i kooperantima.

- Naša zadruga je pokrenuta u ljeto 2014. na inicijativu grupe proizvođača mlijeka, koji zbog pojedinačne male proizvodnje nisu bili interesantni mliječnoj industriji. Danas pokrivamo širu tuzlansku regiju sa 45 registrovanih otkupnih stanica, te dnevno proizvedemo preko 15 hiljada litara svježeg sirovog mlijeka. Otkupljujemo mlijeko od 955 registrovanih farmera i kontinuirano radimo na povećanju stočnog fonda, proširenju farmi i edukaciji poljoprivrednika - poručuje Pamukčić.

Osim nje, u finalni izbor za nagradu su ušle Ruža Vlajković, Indira Omeragić, Sabina Zekić i Desanka Nikolić, Adela Vileš Bektaš, Ifeta Merjemić i Safeta Beganović te Rubina Džanović.

O važnosti podrške učešću žena u razvoju poljoprivrede govorila je specijalista za unapređenje socijalne inkluzije pri Sweden/USAID FARMA II projektu Lejla Polimac-Čizmo.

- FARMA II, projekt koji zajednički finansiraju USAID i Vlada Švedske, razvio je posebne programe podrške usmjerene na osnaživanje žena u poljoprivredi širom zemlje. Sve te aktivnosti potiču žene da naprave skok, educiraju se, pokrenu posao i preuzmu odgovornost. Ponosno ističem da su jedna trećina sudionica u našim programima za razvoj poljoprivrede žene i vjerujem da će taj broj u budućnosti rasti - kazala je Polimac Čizmo, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom