Ekonomija     | 20.11.2019. 12:31 |

Gospodarske komore FBiH i Albanije jačaju suradnju (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 20. studenoga (FENA) - Gospodarska komora Federacije BiH i Industrijska gospodarska komora Albanije regije Drač potpisale su u srijedu u Mostaru Memorandum o međusobnoj suradnji.

Memorandumom, koji su potpisali predsjednik Gospodarska komora FBiH Marko Šantić i predsjednik Industrijske gospodarske komore Albanije regije Drač Alban Isteri ima za cilj otvoriti trgovinsku i turističku razmjenu, te omogućiti suradnju u drugim gospodarskim granama dviju zemlja.

- Vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Albanije je simbolična, na razini 50 milijuna maraka godišnje, a riječ je uglavnom o izvozu i uvozu željeza, čelika i drveta - kazao je Šantić.

Dodao je kako veliki potencijali postoje u turizmu i prometnoj infrastrukturi.

- Dosta bh. državljana pored Hrvatske, kao alternativnu destinaciju vide Albaniju. Što se tiče prometnica, iako su Albanija i BiH blizu prostorno, imaju jako loše prometnice te je ovaj sporazum ujedno poruka vladajućim strukturama vlasti obje zemlje da porade i na tom planu - istaknuo je Šantić.

Po riječima predsjednika Industrijske gospodarske komore Albanije regije Drač, Memorandum je podloga za buduću suradnju koja će se konkretizirati već sljedećeg proljeća na Gospodarskom sajmu Mostar 2020.

- Već na sljedećem Sajmu gospodarstva Mostar doći će albanski poduzetnici i predstaviti se. Također, naše aktivnosti usmjerene su ka ulasku u Europsku uniju, što je cilj obje zemlje - dodao je Isteri.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović podsjetio je da je Albanija kao i Bosna i Hercegovina potpisnica Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).

- Albanija je potpisnica CEFTA-e i veliki prijatelj i suradnik BiH, samim time i entiteta FBiH. Protok roba i ljudi između ove dvije zemlje nama je uvijek bila intencija s tim da razmjena bude što afirmativnija u našu korist - kazao je ministar Vujanović.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3686

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/195ei7Y8U9qqvcQW8C4lpNBlLcGgOYNgX?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'