Sport     | 20.11.2019. 10:31 |

Poznata većina učesnika Evropskog nogometnog prvenstva 2020.

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) – Grupna faza kvalifikacija za Evropsko nogometno prvenstvo 2020. godine je završena.

Učesnici smotre najboljih ekipa starog kontinenta već su razvrstani u jakosne šešire, a posljednji, četvrti jakosni šešir upotpunit će pobjednici baraža Lige nacija koji je na rasporedu u proljeće naredne godine.

U prvom jakosnom šeširu nalaze se selekcije Belgije, Italije, Engleske, Njemačke, Španije i Ukrajine. Drugi jakosni šešir čine selekcije Francuske, Švicarske, Hrvatske, Poljske, Holandije i Rusija.

Portugal, Turska, Danska, Austrija, Švedska, Češka nalaze se u trećem šeširu, dok su u četvrtom šeširu za sada poznate samo dvije selekcije – Vels i Finska, kojima će se pridružiti pobjednici baraža Lige nacija.  

Nakon neuspješnih kvalifikacija Bosna i Hercegovina će svoju šansu tražiti kroz baraž Divizije 2 Lige nacija, a za prvog protivnika imat će selekciju Sjeverne Irske. Pobjednik tog duela igrat će protiv pobjednika drugog polufinala u kojem se sastaju Slovačka i Republika Irska.  

Zanimljivo je da su određene selekcije već preraspoređene u grupe Evropskog prvenstva. Tako će u grupi B igrati Belgija, Rusija, Danska i voljom žrijeba Finska ili Vels. Reprezentacija BiH, ukoliko prođe baraž Lige nacija, nastupit će u grupi E gdje je za nosioca postavljena selekcija Španije.

Nosilac grupe A je selekcija Italije, a tu će se nakon žrijeba naći još selekcije Finske ili Velsa. U grupi C zna se da će nastupit Ukrajina i Holandija, dok je Engleska nosilac grupe D. Nosilac grupe F je Njemačka.

Utakmica BiH – Sjeverna Irska će biti odigrana 26. marta 2020. godine najvjerovatnije na stadionu "Bilino polje" u Zenici. Ukoliko savladaju Irce, očekuje ih finalni okršaj protiv Slovačke ili Republike Irske 31. marta.

Žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo na rasporedu je 30. novembra u Bukureštu. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom