Najave     | 20.11.2019. 07:15 |

U Sarajevu predstavljanje proširenog Sistema za analizu rizika od katastrofa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - U Sarajevu će danas biti predstavljen Sistem analize rizika od katastrofa (DRAS) s mapom ugroženosti šuma od požara i prijedlog metodologije izračuna rizika od požara, najavljeno je iz UNDP-a.

Vlada Češke je osigurala sredstava, a Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je u saradnji s ekspertima iz oblasti zaštite od požara iz Češke Republike, radio na pripremi mapa ugroženosti šuma od požara u lokalnim zajednicama Livno i Mrkonjić Grad kako bi te mape mogle biti prikazane u DRAS sistemu. 

Bit će najavljen i novi projekt u oblasti smanjenja rizika od katastrofa koji će finansirati Vlada Češke, a realizirati UNDP.

Prezentaciji će danas prisustvovati predstavnici Češke ambasade, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i općina.

DRAS sistem je proširen u okviru projekta "Češko-UNDP partnerstvo za SDGs" koji finansira Republika Češka, a realizuje UNDP.

DRAS je online platforma koja pruža ažurne informacije donosiocima odluka i građanima o izloženosti poplavama, klizištima i zemljotresima s ciljem promjene pristupa smanjenju rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Novi video serijal UNDP-a 'O klimatskim akcijama'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!