Svijet     | 19.11.2019. 20:31 |

Erakat: SAD su se diskvalificirale iz mirovnog procesa

FENA Internet

RAMALLAH, 19. novembra (FENA) - Palestinski zvaničnik izjavio je u utorak da su Sjedinjene Države stale na stranu Izraela i da su se diskvalificirale iz mirovnog procesa, nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio da Washintgon smatra legalnim izraelska naselja.

Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), izjavio je novinarima u svom uredu u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali da Palestinci smatraju američku objavu ništavnom i nevažećom i da će poduzeti pravnu akciju protiv Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama i međunarodnim tribunalima.

- SAD su se diskvalificirale iz bilo kakve uloge u mirovnom procesu, one neće biti u stanju da sjednu za stol s Palestincima na bilo kakvim pregovorima - izjavio je  Erekat.

- Oni mjenjaju pravila igre, od pregovora do diktata. Diktata Jerusalema kao izraelske prijestonice, izbjegličkog pitanja, naselja, i ako palestinsko čelništvo ne poklekne i ne padne na koljena, oni nastavljaju s pritiskom - kazao je.   

Erakat je pojasnio da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbaas izdao direktive da se suprotstavi američkoj objavi na međunarodnom planu kroz nekoliko mjera, uključujuči sazivanje hitne sjednice arapskih ministara vanjskih poslova, obraćanje Vijeću sigurnosti, Vijeću UN-a za ljudska prava, Međunarodnom krivičnom sudu zbog pitanja naselja i Međunarodnom sudu pravde zbog legalnosti takve objave, prenosi Xinhua.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta