Bosna i Hercegovina     | 19.11.2019. 17:03 |

Razmotren prijedlog za formiranje advokatske komore Brčko distrikta

FENA Saopćenje

BRČKO, 19. studenoga (FENA) - Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH na sjednici održanoj u utorak u Brčkom razmotrila je inicijativu predsjednika Skupštine Brčko distrikta Eseda Kadrića da se u Distriktu formira advokatska komora, priopćeno je iz Pravosudne komisije Distrikta.

Nakon sveobuhvatne rasprave, navedena Komisija jednoglasno je donijela zaključak da će kao ovlašteni predlagač zakona koji se odnose na reguliranje rada advokata u Distriktu, u okviru roka zadanog važećim Zakonom o advokatskoj djelatnosti u Brčko distriktu, pristupiti sveobuhvatnoj analizi navedene djelatnosti i započeti proces čiji bi rezultat bio prijedlog zakona kojim bi se advokatska djelatnost uredila na način koji je prikladan okolnostima u Distriktu.

Osnivanje advokatske komore, kako je navedeno, predloženo je od strane predsjednika Kadrića kao mjera za rješavanje trenutnog stanja prouzrokovanog obustavom rada svih advokata u Distriktu.

Polazeći od toga, na sjednici je zaključeno i da bilo kakva "ad hoc" zakonodavna intervencija koja bi se odnosila na reguliranje rada advokata ne bi dovela do prestanka štrajka advokata, pa tako ni formiranje advokatske komore Distrikta, jer su advokati prestanak štrajka uvjetovali izmjenama Zakona o fiskalnim sistemima Distrikta i njihovim izuzimanjem iz sistema fiskalizacije.

U vezi inicijative za osnivanje advokatske komore u Distriktu, članovi Pravosudne komisije održali su u ponedjeljak sastanak s predstavnicima advokatskih komora Republike Srpske i Federacije BiH koji su ukazali na problematiku ovakvog prijedloga.

Oni su istaknuli da broj advokata u Brčko distriktu BiH nije dovoljan da bi se oformila advokatska komora koja bi mogla zadovoljiti minimalne organizacijske uvjete međunarodne advokatske unije koji trebaju osigurati njenu neovisnost i samostalnost, stoji u priopćenju.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo