Bosna i Hercegovina     | 19.11.2019. 15:23 |

Konferencija o borbi protiv korupcije i prevara - Javne nabavke u fokusu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Konferencijom o borbi protiv korupcije i prevare danas je u Sarajevu nastavljeno obilježavanje Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH.

U fokusu drugog dana obilježavanja te međunarodne inicijative, koje su u BiH organizirali revizorsko-konsultantska kompanija Deloitte BiH i njeni partneri, jeste tema posvećena prevarama u javnim nabavkama i pitanju - kako ih spriječiti?

Međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama u BiH podržalo je i nekoliko međunarodnih organizacija.

Voditelj GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) programa "Jačanje javnih institucija u BiH" Mathias Muehle istaknuo je za Fenu kako proces javnih nabavki i njegova reforma predstavlja ključni element za privlačenje stranih investicija i uopće unapređenje investicione klime u BiH.

Referirajući se na pitanje zakonodavnog okvira u oblasti javnih nabavki u BiH, voditelj programa Njemačke vladine organizacije za tehničku pomoć i saradnju na području BiH, potcrtao je kako je aktuelan Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama, a za čiju je uspješnu provedbu neophodno sačiniti i odgovarajuće podzakonske akte.  

Podsjetio je kako angažman u sklopu GIZ-ovog programa, između ostalog, podrazumijeva unapređenje sistema javnih nabavki u BiH, te da u tom okviru pruža podršku Agenciji za javne nabavke BiH, kao i tijelu za reviziju javnih nabavki u BiH.  

- Javne nabavke su ključne za efikasno trošenje javnih sredstava te upravo iz tog razloga podržavamo reformu sistema javnih nabavki u BiH - kazao je Muehle, jedan od uvodničara panela, posvećenog elaboriranju prevara u javnim nabavkama i njihovom sprečavanju.

Dodao je kako jedna od pretpostavki za pozitivne promjene na tom planu jeste razvoj sistema e-nabavki (elektronskih postupaka javnih nabavki) i e-aukcija, a što podrazumjeva brže i efikasnije procedure javnih nabavki, kao i eliminiranje prevara, korupcije i protuzakonitih praksi u toj oblasti.   

U sklopu konferencije u čijem je fokusu borba protiv korupcije i prevara, prezentiran je zakonski okvir i mehanizmi za zaštitu 'zviždača' (prijavitelja korupcije), te razmatrana uloga medija i nevladinih organizacija u zaštiti zviždača, kao i regionalni trendovi u oblasti cyber sigurnosti.  

Kako je u uvodnom dijelu centralne konferencije rečeno, uzroci korupcije i prevare 'leže' u nedostatku transparentnosti o ključnim finansijskim tokovima, slabosti ili nepostojanju odgovarajućih institucija te odsustvu reakcije odnosno u nekažnjavanju i neefikasnosti u procesuiranju osoba, odgovornih za korupciju.

U vezi s tim, ocijenjeno je kako su prevara i korupcija dvije najveće prepreke za privlačenje direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu, te da će hvatanje ukoštac sa ovim barijerama unaprijediti ekonomiju i rezultirati rastom broja radnih mjesta i poboljšanjem općeg blagostanja građana. 

Rečeno je, također, kako je povjerenje vitalni element svake stabilne i održive ekonomije.

Istovremeno, istaknuto je kako efikasna borba protiv finansijskih prevara i korupcije podrazumijeva osiguranje poslovnog ambijenta u kojem će transparentnost u poslovnim i vladinim aktivnostima biti standard, a ne izuzetak u BiH.

Inicijativa Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama ove godine se, prvi put, obilježava i u Bosni i Hercegovini i to nizom događaja, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti borbe protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije, njihovoj prevenciji i posljedicama, te educiranja javnosti o ovim temama.

Obilježavanje ove sedmice počelo je u ponedjeljak centralnom konferencijom, koja je u glavnom gradu BiH okupila više od 140 sudionika, a bit će zaokruženo panelom o prevari i korupciji u arbitražnom postupku, čije je održavanje planirano za petak, 22. novembra.

Međunarodna inicijativa Sedmice podizanja svijesti o prevarama obilježava se širom svijeta od 18. do 22. novembra.

Događaj, organiziran u Sarajevu, okupio je predstavnike institucija BiH, članove diplomatskog kora i predstavnike međunarodnih organizacija i kompanija u BiH, kao i predstavnike akademske zajednice, nevladinih organizacija i medija, te eminentne stručnjake iz regije i svijeta.

Cjelokupna ovosedmična manifestacija održava se pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, a partneri i organizatori događaja uz Deloitte BiH, su Ministarstvo sigurnosti BiH, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, GIZ , EU Ured, Fondacija INFOHOUSE, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investicijska banka (EIB), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (UNSA), Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA, Pravni fakultet UNSA, Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), Udruženje Arbitri...

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo