Najave     | 19.11.2019. 11:44 |

U Sarajevu predstavljanje proširenog Sistema za analizu rizika od katastrofa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Prošireni Sistem analize rizika od katastrofa (DRAS) sa mapom ugroženosti šuma od požara i prijedlog metodologije izračuna rizika od požara bit će predstavljen u srijedu, 20. novembra u Sarajevu, saopćeno je iz UNDP-a.

Vlada Češke je osigurala sredstava, a Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je u saradnji sa ekspertima iz oblasti zaštite od požara iz Češke Republike, radio na pripremi mapa ugroženosti šuma od požara u lokalnim zajednicama Livno i Mrkonjić Grad kako bi ove mape mogle biti prikazane u DRAS sistemu. 

Ujedno tom prilikom bit će najavljen novi projekt u oblasti smanjenja rizika od katastrofa koji će finansirati Vlada Češke, a realizirati UNDP.

Prezentaciji će prisustvovati predstavnici Češke ambasade, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i općina.

DRAS sistem je proširen u okviru projekta "Češko-UNDP partnerstvo za SDGs" koji finansira Republika Češka, a realizuje UNDP. DRAS je online platforma koja pruža ažurne informacije donosiocima odluka i građanima o izloženosti poplavama, klizištima i zemljotresima sa ciljem promjene pristupa smanjenju rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana