Regija     | 18.11.2019. 18:27 |

Biskup Perić: Iz bezdana poraza rodila se velika pobjeda

FENA Agencije

VUKOVAR, 18. studenoga (FENA) - Biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić rekao je u propovjedi na misi koju je u ponedjeljak u koncelebraciji s desetak hrvatskih biskupa predvodio na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata da je iz tromjesečne agonije Vukovara, iako je završila tragično, rođena pobjeda koju danas uživamo.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić rekao je na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u povodu 28. godišnjice vukovarske tragedije da je tromjesečna epopeja branitelja u očima ljudi završila kao katastrofa. 

-A mi se nadasmo da će branitelji, da će mediji, da će političari, da će međunarodna (zajedica), da će…, a kad tamo: pobijeni, deportirani, izgubljeni, silovane, uništenje… A onda iz bezdana poraza i tolike nedužne krvi prolivene ukaza se velebna pobjeda kao rezultat žrtve paljenice, užasan gubitak kao neprotumačiv dobitak, iz tragične smrti novi život- rekao je biskup Perić.

Kako je istaknuo, Bog veličanstveno pokaza da ne potpisuje ničiju nepravdu, ničiju neistinu, ničiju mržnju, čija god ona bila jer u Boga je vaga pravde, svjetlo istine i mjera ljubavi. On je na strani onoga tko čini pravdu, tko govori istinu i tko uzvraća ljubavlju na ljubav, tko god on bio.

Dotaknuvši se kršćanskih korijena Hrvata i Srba, rekao je da su i Hrvati i Srbi kao narodi koji se vole dičiti svojim kršćanskim imenom u svom okrilju imali i onih koji nisu uvijek bili Kristovi učenici ni beskompromisno svjedočili za istinu i pravdu, kao što je bilo i onih, poput nadbskupa Stepinca, koji su, kako je rekao, žrtvovali svoj život za jedinstvo Crkve Isusove.

-Zajednica župna, gradska, državna može imati uspjeha samo kada u njoj ima istinskih služitelja općega dobra, spremnih nesebično slijediti ideale mira utemeljene na pravdi i istini. Od Boga molimo što više takvih svećenika, učitelja, odvjetnika, redarstvenika, vojnika, liječnika i predvodnika u građanskom životu. Neće se, dakle, nikakvom nacionalističkom agresijom dokinuti neprijateljstvo i uspostaviti prijateljstvo među narodima nego samo vlastitom žrtvom prožetom ljubavlju i uključenom u Kristovu žrtvu - poručio je.

Po njegovim riječima, rušenjem Berlinskoga zida prije 30 godina mislilo se da će Europa konačno prodisati na oba plućna krila, istočno i zapadno. No, ocijenio je, nisu pomrli zidari Berlinskoga zida.

-Ako se danas u ime sekularizma koji potiču i šire zidari ovoga svijeta, saeculum-a, na svu silu želi iz europske sredine ukloniti kršćanska vjera i kultura, koja je u ove 2 tisuće godina pratila i štitila ljudska prava univerzalno prihvaćena, vjera koja ima pred očima Boga stvoritelja čovječanstva, takva će se Europa nasukati na tragediju besmislenih prava - prava na pobačaj protiv naravna rađanja, prava na eutanaziju protiv Božjeg vlasništva nad ljudskom egzistencijom, prava na promjenu spola i roda protiv ljudske naravi, prava na gay brakove protiv prave ženidbe, prava na bezimene roditelje protiv postulata obitelji i tako redom - rekao je mons Perić.

Po njegovim riječima, ni najznanstveniji ateizam, ni najdemokratskiji liberalizam, ni najprivlačniji relativizam nisu Božje istine, nego ljudske deformacije Božanske istine.

-Kriste, Mire i Pomirenje naše, pomiri Srbe i Hrvate, i u tolikim zemljama domaće i migrante, da Ti svi budemo ne daleko, nego blizu, da uvijek doživljavamo plodove Tvoga otkupljenja- rekao je u propovijedi biskup Perić.

Među desetak biskupa sudjelovali su i apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua te vrbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić. Na misi je pjevao Akademski zbor Pro Musica iz Mostara u pratnji mostarskoga Tamburaškog orkestra pod ravnanjem don Dragana Filipovića.

Na misi su bili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, koji su prije podno spomenika na groblju položili zajednički vijenac i zapalili svijeće s izaslanstvima vukovarskih branitelja, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Do groblja su državni čelnici došli u Koloni sjećanja u kojoj je bilo nekoliko desetaka tisuća ljudi. Nakon mise državni čelnici polažu cvijeće podno spomenika na mjestu masovne grobnice na Ovčari, gdje je 20. studenoga 1991. pogubljeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice s još najmanje 56 osoba za čijom se sudbinom još traga, prenijela je Hina. 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Vukovar: Svi osumnjičeni za napad na maloljetnike u istražnom zatvoru

Vukovar: Pet uhićenih u sklopu istrage o napadu na maloljetnike

Dvojica pripadnika srpskih jedinica prijavljeni zbog ratnog zločina u Vukovaru

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana