Svijet     | 18.11.2019. 17:11 |

Turska poslala više od 6.000 Sirijaca iz Istanbula u privremene centre

FENA Internet

ISTANBUL, 18. novembra (FENA) - Turska je poslala više od 6.000 sirijskih migranata iz Istanbula u privremene centre za smještaj u drugom pokrajinama zemlje od početka jula, saopćio je ured lokalnog guvernera. Njegova objava uslijedila je dvije sedmice nakon roka postavljenog Sirijcima koji nisu registrovani u gradu da ga napuste.

Vlasti su dale rok nedokumentovanim Sirijcima od 30. oktobra da se presele u druge pokrajine ili će biti suočeni s prisilnim izmještanjem iz grada. Ured guvernera Istanbula saopćio je da je 6.416 neregistrovanih Sirijaca iseljeno iz Istanbula od 12. jula.

Turska je primila više od 3,6 miliona Sirijaca, najveći broj ljudi raseljenih u osmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji. Broj Sirijaca u Istanbulu, gradu od 15 miliona ljudi, porastao je na više od milion.

Raspoloženje prema sirijskim izbjeglicama u Turskoj pogoršalo se u posljednjim godinama. Ankara želi da naseli dio njih na teritoriji koju kontrolira u sjeveroistočnoj Siriji, dok se njena ofanziva protiv kurdske milicije YPG na sjeveru Sirije nastavlja, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'