Kultura     | 19.11.2019. 08:54 |

'Prvi kadar'- Gran prix za film Artura Boldera, nagrađen i film Nerminke Emrić

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Dokumentarni film 'Sve sa voljom' bh. novinarke Nerminke Emrić i 'Siguran posao' reditelja Igora M. Toholja iz Srbije, po odluci žirija, ravnopravno dijele nagradu Pečat kneza Pavla za najbolji dokumentarni film u selekciji 'Eks Ju u fokusu' 13. Međunarodnog filmskog festivala 'Prvi kadar'.  

U obrazloženju se navodi da je 'Sve sa voljom' Nerminke Emrić jedinstvena saga o volji, pregalaštvu i ljubavi bračnog para Radulj. Oni su svojim načinom života, postali primjer i putokaz svim mladima, s porukom da ne postoje teškoće koje se ne mogu prevazići i ostvariti. Čak i nemogući ciljevi.

Za 'Siguran posao' Igora Toholja navodi se da je osobene dramaturške i poetske vrijednosti, film u kojem ritam života i filmski ritam postaju jedinstveno biće.

Gran prix Stećak kneza Pavla za najbolji film Festivala dodijeljen je dokumentarnom filmu Artura Boldera 'Ogledalo Amerike: nagovještaj besmrtnosti'.

Kapija Zvornika za najbolju režiju pripala je Floransi Buvi, za kratki igrani film 'Do kraja sveta', dok je Pečat kneza Pavla za najbolji kratki igrani film u selekciji 'Kratke priče' dodijeljen za film 'To će biti naša tajna' autora Serhija Gonsalesa (Španija).

Pečat kneza Pavla za najbolji dokumentarni film u selekciji 'U fokusu' pripada za 'Vrijeme i plima', autorice Marlin van der Verf (Holandija).

Filmska klapa za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji 'Novi pogledi' pripada filmu 'Dolina vladara' Efima Grabova iz Izraela, a nagrada za najbolji studentski kratki igrani film u selekciji 'Ključ za film' za kratko igrano ostvarenje Đorđa Milosavljevića Gere 'Memento mori' (Srbija).

Kratkom dokumentarnom filmu 'Tungrus' autora Rišija Čandne (Indija) dodijeljena je nagrada za šarmantno, zabavno i dobro režirano komično djelo 'u kojem svi navijamo da prgavi pijetao, kućni ljubimac jedne indijske porodice, na kraju ne završi u loncu'. 

Kratkom igranom filmu 'Literarni kolačić' rediteljice Mateje Rokavec (Slovenija) pripada nagrada za upečatljivo stiliziranu priču koja režijski i dramaturški uvelike nadilazi standarde klasičnog studentskog filma. 

Međunarodni filmski festival 'Prvi kadar' održan je u Zvorniku i Istočnom Sarajevu, pod motom 'Da ne vidi zlo!'. Ove godine u fokusu tog festivala je čovjek, njegov odnos prema životu, umjetnosti i prirodi. U zvaničnom takmičarskom programu festivala bila su 33 filma iz 16 država, koji su prikazani u pet festivalskih selekcija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Međunarodni filmski festival 'Prvi kadar' otvara film 'Pijavice'

‘Prvi kadar’-Grand prix za ‘Nuklearne senke’, najbolja režija ‘Porodični život'

Film 'Granice kiše' otvorio Filmski festival 'Prvi kadar'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana