Ekonomija     | 18.11.2019. 12:00 |

Inicijativa 'Pojas i put'- Lagumdžija o mogućnostima ulaganja u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - Na godišnjem Forumu Federacije poduzetnika Zhuhai 2019, povodom izbora Top 100 kompanija ovog regiona, poznatog kao Kineski zaljev i kolijevka vodećih tehnoloških kompanija, Zlatko Lagumdžija je održao predavanje pod nazivom „Poslovne mogućnosti za ulaganje u zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu u svjetlu kineske  globalne inicijative Pojas i put“.

Lagumdžija je istaknuo kako nakon  projekata iz domena energetske i komunikacione infrastrukture u regionu, koje podržava kineska vlada, došlo je vrijeme za povećanje trgovinske razmjene uz veći angažman privatnog sektora i obrazovnu saradnju od koje bi imali koristi svi uključeni akteri.

Potcrtao je kako Bosna i Hercegovina ima dovoljno prednosti za investitore u ovom dijelu svijeta, zahvaljujući svom položaju, energetskim i prirodnim resursima, kao  i kvalitetnoj i kompetitivnoj radnoj snazi.

U vremenu kada se vodeće evropske zemlje takmiče u privlačenju kineskih investitora i novih tehnologija zemlje zapadnog Balkana mogu biti dobar partner za pristup širim i visokorazvijenijim tržištima, precizirao je Lagumdžija.

Kao izuzetni gostujući profesor Beijing Normal Univerziteta, na novotvorenom postdiplomskom studiju Fakulteta Pojasa i Puta, prvoj generaciji izabranih studenata iz 15 zemalja Evrope, Afrike i Azije,  Lagumdžija je održao seriju predavanja o liderstvu za društva zajedničkih vrijednosti i samoodrživi razvoj u vremenu informacionih tehnologija, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo