Ekonomija     | 15.11.2019. 15:37 |

Info dan metalaca - Izgradnja Bloka 7 TE Tuzla šansa i za metalsku industriju

FENA Saopćenje

TUZLA, 15. novembra (FENA) – Info dan metalaca 2019. danas je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla okupio veliki broj predstavnika kompanija metalske i elektroindustrije, institucija i komorskog sistema. 

Imajući u vidu da metalskoj industriji u Bosni i Hercegovini dugi niz godina pripada status najznačajnije grane industrije, a da posljednjih godina bilježi evidentan rast proizvodnje i izvoza, Privredna komora Federacije BiH (PK FBiH) je u saradnji sa Kantonalnom privrednom komorom Tuzla (KPKT) i uz partnerski događaj „BH Engineering Week 2019", organizovala ovaj događaj kao još jedan vid promocije ove privredne grane.

Na Info danu metalaca govorili su federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, predsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić, predsjednik KPKT Nedret Kikanović i predsjednik Udruženja metalske i elektroindustrije Kasim Kotorić. Direktor Sektora za industriju i usluge i sekretar Udruženja metalske i elektroindustrije Almin Mališević prezentirao je stanje, uspješne projekte i mogućnosti metalske industrije BiH.

Centralna tema "Info dana metalaca 2019" bila je izgradnja Bloka 7 TE Tuzla, kao šanse za metalsku industriju BiH. Imajući u vidu da su u toku pripremni radovi na izgradnji ovog najvećeg poslijeratnog projekta u BiH ukupne vrijednosti 722 miliona eura, na događaju je naglašen značaj projekta za razvoj domaćih kompanija, prvenstveno iz metalske industrije, a zatim i svih pratećih industrija. Predstavnik JP Elektroprivreda BiH Ramo Ibrišević prezentirao je projekt izgradnje Bloka 7 TE Tuzla sa akcentom na metalsku industriju.  

- Kako se radi o projektu koji može biti motor razvoja metalske, elektro, građevinske i drugih industrija, neophodno je raditi na pripremi kompanija kako bi bile u kapacitetu kadrovski i tehnološki kvalitetno odgovoriti zahtjevima projekta - kazao je predsjednik PK FBiH Jašarspahić.

O tehnologiji budućnosti – vještačkoj inteligenciji govorio je Namik Hrle, bosanac koji nosi titulu IBM Fellow. Radi se o čovjeku koji je IBM-ov glavni izumitelj, član IBM Akademije i Vijeća tehničkih stručnjaka.

Predstavnik kompanije Banstroj d.o.o. Banovići Tarik Saletović uradio je prezentaciju projektovanja i karakteristika Pelton turbine. Radi se o kompaniji sa bogatim iskustvom i velikom listom realiziranih projekata u BiH i zemljama regiona.

Adnan Ahmetbegović iz kompanije Fining d.o.o. Gračanica prezentirao je karakteristike dvoredne portalne dizalice.  Fining je kompanija koja dugi niz godina radi veoma kvalitetne uređaje za dizanje tereta.

O industriji 4.0, robotici sa primjerima aplikacije za robotsko brušenje govorio je Franc Žaberl iz kompanije Fanuc, saopćeno je iz PKFBiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U USK prezentirani programi podrške federalnih ministarstava razvoju privrede

PK FBiH i USAID Diaspora Invest - Podrška investicijama iz dijaspore

PKFBiH-Posljedice Safeguard istrage prvenstveno bi pogodile ArcelorMittal Zenica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo