Stranačke aktivnosti     | 15.11.2019. 13:15 |

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ-a BiH SBŽ

FENA Saopćenje

Javna tribina u Busovači: "Organiziranje Hrvata kroz Herceg - Bosnu omogućilo je obranu i opstanak "

U povodu obilježavanja 28. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg – Bosne, odnosno 28. obljetnice pada herojskog grada Vukovara, sinoć je u prepunoj kino dvorani „Theatre“ u Busovači, održana javna tribina „18. studeni“.

Javnu tribinu organizirao je Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna u suradnji s Općinskim odborom Mladeži HDZ-a BiH Busovača. U ime domaćina, nazočne je pozdravio predsjednik OO Mladeži HDZ-a BiH Busovača i predsjedatelj Općinskog vijeća Busovača Josip Mravak, dok je javnom tribinom moderirao dopredsjednik OO Mladeži HDZ-a BiH Busovača i član ŽO Mladeži HDZ-a BiH ŽSB Bojan Petrović.

O povijesnom kontekstu, značaju uspostave Hrvatske zajednice Herceg – Bosne kao i o značaju Hrvatske zajednice Herceg-Bosne danas, na tribini su govorili dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik FBiH Marinko Čavara, general HVO-a i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ilija Nakić i predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić.

Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik FBiH Marinko Čavara istaknuo je kako je Hrvatska zajednica Herceg - Bosne temelj opstanka hrvatskog naroda u BiH kao naroda.

„Želim prvo zahvaliti našoj Mladeži što je organizirala ovu tribinu, da u ovim vremenima pred 18. studeni kad se prisjećamo 18. studenog 1991. godine kad nismo tad sve ni znali što se događa u Vukovaru, kakve su povijesne okolnosti i tenzije bile oko nas i da se onda trebalo organizirati unutar BiH u postojećem sustavu, organizirati Hrvatsku zajednicu Herceg – Bosne. Nikad ne smijemo zaboraviti da je HZ HB temelj opstanka hrvatskog naroda u BiH i ne smijemo dozvoliti da nam itko nameće bilo kakvu krivnju za HZ HB, za to što se dogodilo u tom razdoblju postojanja HZ HB i HR HB kako bi negirali ulogu hrvatskog naroda u BiH i u povijesnim trenucima rata“, kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

General HVO-a i izaslanik u Domu naroda PFBiH Ilija Nakić govorio je o vojnom aspektu Hrvatske zajednice Herceg - Bosne.

„U trenutku pada Vukovara i osnivanja HZ HB, Hrvati u BiH su bili najsvjesniji onoga što slijedi, vjerojatno zato što je njihovo tkivo u Republici Hrvatskoj bilo dokinuto, ranjeno i što smo suosjećali sa svojom braćom i sestrama u Republici Hrvatskoj, gdje su se mladići iz BiH odazvali pozivima u obrani svog naroda. Bilo je to veoma turbulentno i teško vrijeme, kompleksno na cijelom prostoru BiH. Jugoslavenska armija se opredijelila zna se već kako, političko vodstvo iz Sarajeva nije bilo jasno definirano u obrani BiH, a time i hrvatskog naroda na prostoru BiH. To je iziskivalo da mi kao narod poduzmemo korake i da se pripremimo za ono što slijedi, a to je agresija na samu BiH i sve ono što se poslije toga dogodilo“, kazao je, između ostalog, general Nakić.

Predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić kazao je kako o Hrvatskoj zajednici Herceg - Bosne imaju dvije suprotne predstave.

„Jedna koja je istinita i za koji ću dati dokumentaciju i jedna koja je blaćena i koja nam onemogućava da budemo ravnopravni. Naši neprijatelji terete HZ HB za rušenje BiH, a to je laž. Ne stoji tvrdnja da su se Hrvati organizirali radi rušenja. Hrvati su branili svoju slobodu i Herceg - Bosna je zadnja samoobrambena institucija koja se organizirala na prostoru Bosne i Hercegovine. Legalni i legitimni predstavnici Hrvata u BiH i lokalni dužnosnici osnovali su HZ HB u Grudama. Ti isti dužnosnici koji su osnovali HZ HB bili su na čelu pokreta osnivanja neovisne BiH. I time su pokazali da nisu za rušenje, već za BiH. Prema tome, sve priče o namjeri Hrvata da ruše BiH je neistina. Hrvati su za prijateljsku BiH. HZ HB je bila najuređeniji prostor u to vrijeme ratovanja i nemamo se čega stidjeti kad se radi o ulozi HZ HB u to vrijeme“, kazao je predsjednik GV HZ HB Šoljić.

Predsjednik Županijskog odbora Mladeži HDZ-a BiH ŽSB Dario Plavčić nakon održane tribine u izjavi za medije istaknuo je kako je sinoćnja tribina jedna u nizu aktivnosti koju organizira Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH ŽSB:

"Organiziranjem tribine "18. studeni", Županijski odbor Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Županije Središnja Bosna želio je ukazati na povijesni značaj i važnost uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne kroz koju je kasnije nastala Hrvatska republika Herceg-Bosna pa i sam HVO, a što je u konačnici dovelo do obrane naših prostora i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini. Javna tribina koju smo organizirali jedna je u nizu aktivnosti koje organiziramo. U ponedjeljak smo u Travniku bili partneri u organizaciji okruglog stola "Važnost obrazovanja na materinskome jeziku", a početkom prosinca ćemo organizirati okrugli stol o Strategiji prema mladima Županije Središnja Bosna."

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta